In het kader van het Seine-Schelde project wordt de Leie verbreed om de binnenvaart in Vlaanderen te verbeteren, zonder natuur en recreatie uit het oog te verliezen. De Vlasbrug, een nieuwe fietsers- en voetgangersbrug, kadert in deze doelstelling. Deze verbinding biedt voor iedereen een aangename en veilige beleving van de Leie en van de toeristische trekpleisters op beide oevers. Als opdrachtgever werkt De Vlaamse Waterweg nv in dit project samen met de gemeente Wielsbeke en de stad Waregem. SBE kreeg van hen de opdracht het integrale ontwerp van de brug uit te voeren, inclusief de aanloophellingen, de omgevingsaanleg en de oeververdediging.
De verbinding vormt een optimale toeristisch en recreatieve aansluiting over de Leie tussen Wielsbeke op linkeroever en Waregem op rechteroever. Om rekening te houden met de bezienswaardigheden in de buurt, kozen we voor een S-vormige tracé, bestaande uit een stalen brug en uit betonnen aanrijhellingen.
Een ruimtelijke integratie binnen het groene karaktervolle landschap stelden we als het hoofduitgangspunt voor het ontwerp voorop, naast de gebruikelijke technische eisen. De brug moet in het landschap ‘verdwijnen’. Waarbij uitstekende en visueel dominerende draagelementen het uitzicht dus niet belemmeren. Het ontwerp dringt zich niet op. Het vormt vanuit een sobere structuur en een harmonieus geheel met beide promenades langs beide Leieoevers. Ook de bestaande vegetatie behouden we maximaal en laten we zich, waar mogelijk herstellen.
Dankzij de verschillende disciplines binnen SBE kunnen we op een snelle en efficiënte manier schakelen tussen structurele eisen en architecturaal ontwerp. Om de vorm van de brug te optimaliseren gebruikten we de momentenlijn die het eigengewicht veroorzaakt. Deze typische lijn draaiden we om en we namen deze over als vorm voor de draagstructuur. De oefening resulteert in een dynamische en strakke vormgeving. Daarenboven levert dit een minimaal gebruik aan materiaal op.
Omwille van de organische vorm bouwden we in de ontwerpfase een parametrisch geometriemodel. Dit model konden we exporteren tot een reken- en tekenmodel en zo verschillende varianten ten opzichte van elkaar evalueren. De afweging van vorm, kostenraming, materiaalgebruik en technische eisen, liet ons toe om het meest interessante ontwerp uit te werken.
Bij de herontwikkeling van de Seine-Scheldeverbinding zal het gabarit van de Leie in de toekomst verbreden tot 58,45 m. In deze fase houden we bij het ontwerp reeds rekening met deze toekomsteis. Ter hoogte van de brug en de aanrijhellingen plaatsen we nu reeds de oeververdedigingen, inclusief kespen in zichtbeton op voldoende afstand. Hierdoor dienen in een later stadium enkel nog baggerwerken te gebeuren.
SBE staat in voor het integraal ontwerp van de nieuwe brug en omgeving:
Van Antwerpen tot India, SBE zet overal ter wereld stappen in vooruitgang en vernieuwing. Hieronder vind je een selectie van onze meest recente projecten.
Benieuwd naar wat er beweegt binnen SBE? Of bij welke projecten we betrokken zijn? Via dit nieuws houden we jullie op de hoogte van onze projecten en het reilen en zeilen binnen SBE .