Bestel hier de gratis ‘Inspiratiegids 2024’,
en geniet van meer dan 150 pagina’s aan kunstwerken en landschappen van SBE, Urbanisme & Infra.

Herinrichting R0 Oost Brussel

 • Locatie: VLAANDEREN [BE]
 • Discipline: BURGERLIJKE BOUWKUNDE & INFRASTRUCTUUR, ELEKTROMECHANICA
 • Periode: 2018 - ...
R0 oost Brussel Werken aan de ring kaart

De Brusselse Ring krijgt een nieuw leven waarbij volop ingezet wordt op de mobiliteit van de toekomst en op het vergroten van de leefbaarheid, voor mens en dier, in de omgeving van de Ring. In september 2019 publiceerde De Werkvennootschap een visienota ‘Programma Werken aan de Ring’. Dit was de start van een groot verhaal.

Het programma Werken aan de Ring

Met het programma Werken aan de Ring wordt ingezet op een multimodale aanpak om de infrastructuur voor alle weggebruikers te verbeteren. Dit wil zeggen dat er ingezet wordt op wegverkeer en openbaar vervoer, alsook op voetgangers en fietsers. Hoppinpunten, het combineren van verschillende vervoersmiddelen op een fysieke locatie, worden evenals gerealiseerd op verschillende plaatsen. Daarnaast wordt er ingezet op het verbeteren van de leefbaarheid in de regio door te investeren in de bebouwde ruimte waarin we wonen, werken en ontspannen. Het groenblauw netwerk wordt tegelijk hersteld en waar kan verbeterd.

R0 Oost

De Ring R0 is onderverdeeld in drie projectgebieden: R0 Noord, R0 Oost en R0 Zuid-West. De Ring Oost is het deel van de Ring dat vier grote verkeersknooppunten langsheen de R0 en de E411 omvat: Vierarmen, Leonard, Groenendaal en Jezus-Eik. Deze vier verkeersknooppunten zijn gelegen middenin of aan de rand van het Zoniënwoud. Voor de herinrichting van de knooppunten is er een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) nodig. Voor de opmaak van dit plan is een langlopend proces nodig, welk momenteel in volle uitvoering is. Naast deze complexe projecten zijn er binnen het projectgebied R0 Oost een aantal sneller realiseerbare projecten, zogenaamde quick wins. Een deel ervan zijn momenteel opgestart en werkt SBE met veel trots aan mee.

Zoniën Mobiel, een samenwerkingsverband

De maatschap Zoniën Mobiel (SBE – Omgeving – Ney & Partners – D+A – Mint – Hesselteer) is verantwoordelijk voor de volledige studie van alle kunstwerken en bijhorende wegenis. De maatschap is momenteel volop in de weer met volgende deelprojecten:

Deelprojecten

 • R0 oost Brussel - Brusselse Ring - Rind rond Brussel- Werken aan de ring - Welriekendedreef - detail betonstructuur fietstunnel

  Fietshelling Welriekendedreef

  De aanleg van de fietshelling Welriekendedreef kadert in de ambitie om vlot, snel en vooral veilig langs en over de Ring te fietsen. De bestaande voetgangerstunnel onder de Ring, aan het eind van de Welriekendedreef, wordt daarom herbouwd tot een zachte fietshelling.
  Bekijk dit project
 • R0 oost - Brusselse ring - Ring rond Brussel - Werken aan de ring - fietshelling F205

  Fietssnelweg F205

  De aanleg van de fietssnelweg F205 langsheen de Terhulpsesteenweg zorgt voor een directe verbinding tussen Terhulpen / Hoeilaart en Brussel. Op deze manier vervult de fietssnelweg een missing link in het fietsnetwerk.
  Bekijk dit project
 • R0 oost - Brusselse ring - Ring rond Brussel - Werken aan de ring - fietshelling F204

  Fietssnelweg F204

  De aanleg van de fietssnelweg F204, parallel met de E411, zorgt voor een directe verbinding tussen Brussel en de Waalse grens richting Waver. Op deze manier zorgt de fietssnelweg voor een veilig fietspad en veilige route.
  Bekijk dit project
 • R0 oost - Brusselse ring - Ring rond Brussel - Werken aan de ring - dorpskern Jezus-Eik

  Herinrichting dorpskern Jezus-Eik

  In navolging van het gemeentelijk masterplan Overijse is de aanpak van de dorpskern in Jezus-Eik een eerste belangrijke stap. Jezus-Eik omvormen als een toegangspoort tot het Zoniënwoud is hier de ambitie.
  Bekijk dit project
 • R0 oost - Brusselse ring - Ring rond Brussel - Werken aan de ring - dorpskern Jezus-Eik - F29 Tervuren Bertem Leuven fietssnelweg - fietsen door groene omgeving - fietsen fietsbrug E40

  Fietssnelweg F29

  De aanleg van fietssnelweg F29 zorgt voor een snelle, veilige en comfortabele verbinding tussen Brussel, Tervuren en Leuven. We verbinden nabijgelegen buurten via de toekomstige fietssnelweg en bouwen fietstunnels en -bruggen om gevaarlijke kruisingen met voetgangers, auto’s en openbaar vervoer te voorkomen.
  Bekijk dit project
 • R0 oost - Brusselse ring - Ring rond Brussel - Werken aan de ring - fietsen door groene omgeving - FR0 Omgeving Ringfietspad

  Ringfietspad FR0 tussen Vierarmen en E40

  Er lopen verschillende fietssnelwegen van en naar Brussel. Dat zijn fietsroutes die Brussel verbinden met steden op zo’n 15 à 20 km afstand van de hoofdstad. Om fietsverkeer tussen die fietssnelwegen mogelijk te maken, werken we aan extra fietsverbindingen zoals het Ringfietspad, dat de loop van de Ring rond Brussel (R0) volgt.
  Bekijk dit project
 • R0 oost - Brusselse ring - Ring rond Brussel - Werken aan de ring - grondplan Wezembeek-Oppem Brussel Fietsen fietsweg

  Fietsweg Wezembeek-Oppem – Brussel

  Momenteel wordt nog volop onderzocht wat de mogelijkheden zijn voor de aanleg van een fietsweg tussen Wezembeek-Oppem en Brussel. De fietsweg moet Brussel met fietssnelweg F29 (Tervuren-Leuven) verbinden.
  Bekijk dit project

Recente projecten

Van Antwerpen tot India, SBE zet overal ter wereld stappen in vooruitgang en vernieuwing. Hieronder vind je een selectie van onze meest recente projecten.

Bekijk alle projecten

Onze awards

Luchtbeeld van Seine-Schelde - sluis Harelbeke - vistrap - schipy

Heb je vragen?

Aarzel niet om ons te contacteren, we helpen je graag verder!

Contacteer ons