Bestel hier de gratis ‘Inspiratiegids 2024’,
en geniet van meer dan 150 pagina’s aan kunstwerken en landschappen van SBE, Urbanisme & Infra.

Seine-Schelde herinrichting

 • Locatie: VLAANDEREN [BE]
 • Discipline: BURGERLIJKE BOUWKUNDE & INFRASTRUCTUUR, URBANISME & ONTWERP, WATERBOUW
 • Periode: 2011 - ...
Seine-Schelde sluis Harelbeke engineering SBE #teamsbe #expertsatplay

Het Seine Schelde-project is een Europees initiatief dat het Seinebekken (regio Parijs) verbindt met het Scheldebekken (Antwerpen). Deze waterschakel tussen de twee landen zal scheepsverkeer mogelijk maken met vaartuigen tot 4.500 ton (CEMT klasse vb-schepen) en van de binnenvaart een gelijkwaardig alternatief voor het vrachtverkeer maken. In Vlaanderen leidt De Vlaamse Waterweg, gesteund door de Europese Unie, dit project in goeie banen. Voor ons land betekent dit concreet het aanpassen van 7 waterwegen. Daarbij wordt enerzijds de vaarcapaciteit verhoogd, maar wordt er anderzijds ook gewerkt aan rivierherstel, recreatie op en langs het water en stadsvernieuwing.

Rome wasn’t built in a day en ook aan de herinrichting van de Seine Schelde verbinding wordt in verschillende stadia gewerkt. De Vlaamse Waterweg heeft de Leie als prioritaire as naar voor geschoven voor de realisatie van de Seine Schelde verbinding. Hierbij worden eerst de belangrijkste knelpunten aangepakt als afzonderlijke projecten omdat die vaak de langste doorlooptijd hebben. Voorbeelden van deze projecten zijn: doortochten door stadscentra, sluizen en bruggen die typische knelpunten zijn voor de vaarweg. Daarna worden de kalibratiewerken (dit is het verbreden en verdiepen van de rivier) uitgevoerd van afwaarts naar opwaarts. De Leie wordt hierbij ingedeeld in verschillende panden (pand 140, 150, etc.) waarbij een nieuw pand begint bij een belangrijk knooppunten op de waterweg (bv. een sluiscomplex of een kruispunt in de waterweg). Bij deze werken wordt zoveel mogelijk ingezet op natuurvriendelijk ontwerpen: meer ruimte voor natte & droge natuur, meer beleving, natuurvriendelijke oevers, etc. Er wordt ook veel aandacht besteed aan recreatie en een betere ontsluiting van de fietssnelwegen en fietsnetwerken rond en langs de Leie.

SBE staat te trappelen om in de toekomst verder betrokken te zijn bij het verdere verloop van Seine Schelde Vlaanderen. Op dit moment is SBE al flink in de weer met volgende deelprojecten:

Deelprojecten

 • Seine-Schelde - stuwsluis Harelbeke - visstrap

  Herinrichting Leie en het stuwsluiscomplex in Harelbeke

  Om het Seine-Schelde-traject bevaarbaar te maken voor schepen tot 4.500 ton, was er een verdieping van de Leie in Harelbeke nodig. Het toekomstproof maken van de watersite ging gepaard met een nieuw sluis-en stuwcomplex, de bouw van 3 nieuwe bruggen (2 vaste en 1 beweegbare), oeververdedigingen, kaaimuren, bodembescherming en de herlaanleg van de directe omgeving.
  Bekijk dit project
 • Seine Schelde Leie - Doortocht Menen - wandelaars langs de Leie - Brug over het water - veel bomen

  Doortocht Menen

  De werken aan de Leie-doortocht in Menen, bevindt zich op twee fronten: enerzijds de rechttrekking van de Leie zelf in het centrum van de stad – nieuwe kademuren en een nieuwe brug inclusief – en anderzijds een nieuwe fiets- en voetgangersbrug in de rand van het projectgebied.
  Bekijk dit project
 • Seine-Schelde - Leie Pand 140 - Sint-Baafs-Vijve Deinze - scheepvaart

  Kalibratie Leie Pand 140 (Sint-Baafs-Vijve tot Deinze)

  Dit deelproject omvat de doortocht van de Leie tussen Sint-Baafs-Vijve en Deinze. Naast de aanpassing van het gekalibreerde profiel (vooral vanuit nautisch en waterbouwkundig oogpunt), wordt bij dit project ook gefocust op het ecologische en landschappelijke verhaal.
  Bekijk dit project
 • vooraanzicht - eenden - vogels - water - visual - fiets- en voetgangersbrug Zulte

  Fiets- en voetgangersbrug Zulte

  In kader van het deelproject Leie Pand 140 werkt De Vlaamse Waterweg samen met de gemeente Zulte om een nieuwe fietsers- en voetgangersbrug te realiseren. Hier wordt ook maximaal ingezet op zowel het recreatieve als het functionele karakter.
  Bekijk dit project
 • Seine Schelde - Pand 150 - Harelbeke Sint-Baafs-Vijve aanlegkade

  Kalibratie Leie Pand 150 (Harelbeke tot Sint-Baafs-Vijve)

  Dit deelproject omvat de doortocht van de Leie tussen Harelbeke en Sint-Baafs-Vijve. De Leie wordt verdiept en verbreed (kalibratie) om grotere schepen toe te laten op de vaarweg. Naast de aanpassing vanuit nautisch en waterbouwkundig oogpunt, wordt bij dit project ook gefocust op het ecologische en landschappelijke verhaal door het instellen van natuurvriendelijke oevers.
  Bekijk dit project
 • Vlasbrug Wielsbeke

  Vlasbrug

  Binnen dit deelproject wordt een nieuwe fietsers- en voetgangersbrug gerealiseerd over de Leie ter hoogte van gemeente Wielsbeke en stad Waregem. Na afronding kan iedereen op een aangename en veilige manier de Leie en toeristische trekpleisters op beide oevers beleven. Het hoofduitgangspunt voor het ontwerp van de brug is, naast de gebruikelijke technische eisen, een ruimtelijke integratie binnen het groene karaktervolle landschap.
  Bekijk dit project

Recente projecten

Van Antwerpen tot India, SBE zet overal ter wereld stappen in vooruitgang en vernieuwing. Hieronder vind je een selectie van onze meest recente projecten.

Bekijk alle projecten

Onze awards

Nieuws

Benieuwd naar wat er beweegt binnen SBE? Of bij welke projecten we betrokken zijn? Via dit nieuws houden we jullie op de hoogte van onze projecten en het reilen en zeilen binnen SBE .

Ontdek onze artikels
Luchtbeeld van Seine-Schelde - sluis Harelbeke - vistrap - schipy

Heb je vragen?

Aarzel niet om ons te contacteren, we helpen je graag verder!

Contacteer ons