Bestel hier de gratis ‘Inspiratiegids 2024’,
en geniet van meer dan 150 pagina’s aan kunstwerken en landschappen van SBE, Urbanisme & Infra.

Waterbouw

Waterbouw is de kiem waaruit SBE is gegroeid. We zetten onze eerste stappen met het ontwerpen van sluizen en kaaimuren in de haven van Antwerpen en leiden vandaag het water in goede banen van Nicaragua tot Myanmar.

Malamocco MOSE sluis in Venetië - acqua alta engineering locks waterbouw door SBE
all weather terminal Gent SBE engineering #teamsbe #expertsatplay

Haven- en terminalontwikkeling

De (inter)nationale scheepsvracht langs zeeën, oceanen en binnenwateren is al jaren aan een flinke groei bezig. Dit watertransport vormt steeds meer de levensader van de economie en breidt dus ook qua verscheepte volumes en aantal vaarten constant uit. Dit vraagt wereldwijd om verdiepingen en aanpassingen van zee- en binnenhavens. SBE, dat in de haven van Antwerpen groot werd, trekt met meer dan 30 jaar kennis en ervaring op zak de wereld rond met waterbouwkundige oplossingen voor overheden en particuliere klanten.

SBE biedt met kunde de volgende diensten aan: haalbaarheidsstudies, masterplanning, trafiekprognoses, ontwerp, terminal- en hinterlandontwikkeling, financiële analyses en assistentie bij het opmaken van aanbestedingsdocumenten (conform World Bank-standaard, FIDIC, etc.), werftoezicht, …

Royerssluis - haven Antwerpen Schelde Albertkanaal - basculebrug met roldeur en sluisdeur - BIM model

Ontwerp van sluizen en kaaimuren

Sluizen zijn essentieel om rivieren bevaarbaar te maken voor schepen met grotere diepgang en om met een constant waterniveau 24/7 laden en lossen in (zee)havens mogelijk te maken. SBE hielp zowel binnen de Benelux als daarbuiten (o.a. in Panama, Sevilla en Nicaragua) het ontwerp van de grootste sluizen ter wereld te bedenken. Door onze uitgebreide knowhow en het gebruik van de allernieuwste rekentechnieken en eindige-elementenpakketten behoren we nu tot de absolute wereldtop.

Geen havens en waterwegen zonder kaaimuren. Een andere belangrijke pijler binnen SBE dus. Door de jaren heen werkten we aan alle courante types kaaimuren – gewichtsmuren, L-muren, damwanden, combiwalls, … – met een kerende hoogte tot meer dan 30 meter, geschikt voor schepen met een diepgang van 16 meter.

Durmevallei Sigmaplan Ontpoldering Groot Broek
Bron: De Vlaamse Waterweg

Rivierbekkenbeheer

De opwarming van de aarde treft door overvloedige regen en hevige overstromingen al miljoenen mensen die dicht bij waterwegen wonen. En we staan nog maar aan het begin … In zijn ontwerpen en visie vervult SBE hier een proactieve leidersrol door te focussen op integraal rivierbekkenbeheer en kustverdediging. Meer dan het bouwen van dijken en oevers alleen, vraagt een doordachte aanpak ook de coördinatie, planning, ontwikkeling en het onderhoud van het volledige rivierbekken.

Het Sigmaplan is hier een mooi voorbeeld van. Voor dergelijke plannen overleggen we met veel aandacht en begrip met alle stakeholders om uiteindelijk tot een duurzame oplossing te komen. SBE’s oplossingen voor rivierbekkenbeheer bevatten alle facetten van het domein, van het opmaken van masterplannen in de haalbaarheidsfase tot het opmaken van uitvoeringsontwerpen.

Integraal waterbeheer

Integraal waterbeheer is direct verbonden met rivierbekkenbeheer. Zonder sturing kan water schaars zijn of net overvloedig aanwezig zijn, los nog van seizoensgebonden schommelingen.

Met waterbekkens achter een (hydro-elektrische) dam, blijft het waterpeil beter onder controle en dus constanter. Bovendien helpen de multifunctionele dammen bij irrigatie, het opwekken van elektriciteit en nog veel meer.

Onze projecten

Van de Belgische kust tot Venetië, SBE zet overal ter wereld stappen in vooruitgang en vernieuwing. Een overzicht van enkele lopende projecten en afgewerkte realisaties.

Bekijk alle projecten
Luchtbeeld van Seine-Schelde - sluis Harelbeke - vistrap - schipy

Heb je vragen?

Aarzel niet om ons te contacteren: we helpen je graag verder!

Contacteer ons