Bestel hier de gratis ‘Inspiratiegids 2024’,
en geniet van meer dan 150 pagina’s aan kunstwerken en landschappen van SBE, Urbanisme & Infra.

Verbindingsbrug

 • Locatie: ZEEBRUGGE [BE]
 • Discipline: BURGERLIJKE BOUWKUNDE & INFRASTRUCTUUR, ELEKTROMECHANICA, WATERBOUW
 • Periode: 2019 - 2022
 • Officiële opening Verbindingsbrug
  22 mei 2022
 • Plaatsen draaibrug
  22 januari 2022
 • Start werken
  Oktober 2020
 • Gunning DBM-project
  Februari 2020
 • Start tenderontwerp
  Maart 2019
 • Verbindingsbrug Zeebrugge - grootste beweegbare draaibrug Europa
 • Verbindingsbrug Zeebrugge grootste beweegbare draaibrug Europa - Noord-Zuid verbinding
 • Verbindingsbrug Zeebrugge - grootste beweegbare draaibrug Europa - auto's rijden over de brug

‘De grootste beweegbare draaibrug van Europa’, zo staat de nieuwe Verbindingsbrug in de achterhaven van Zeebrugge gekend bij velen. SBE werkte (samen met Stendess) in opdracht van het consortium Artes Group – Victor Buyck – Agidens en zij werden aangesteld door MBZ (Maatschappij van de Brugse Zeehaven) om deze brug te bouwen en gedurende 20 jaar het onderhoud voor zijn rekening te nemen. Deze nieuwe brug zorgt voor een extra Noord-Zuid verbinding voor zowel wegverkeer als traag verkeer in de haven van Zeebrugge.

Scope

De opdracht van MBZ bestond erin om (ter vervanging van de bestaande tijdelijke brug) een nieuwe definitieve brug te bouwen over het Verbindingsdok welke geschikt moest zijn voor zowel publiek als voor buitengewoon zwaar en veelvuldig havenverkeer en ook voor het verzekeren van een veilige fietsroute voor woon-werkverkeer. Op deze manier staat de Verbindingsbrug in voor een betere en extra ontsluiting voor alle weggebruikers tussen achter- en voorhaven.

Verbindingsbrug Zeebrugge - grootste beweegbare draaibrug Europa

De technische details

De nieuwe brug is in totaal 400 meter lang en telt twee keer één rijstrook van 4,50 m en een afgescheiden voetpad en een fietspad met dubbele rijrichting. De brug bestaat uit 2 vaste aanbruggen in beton (samen een totale lengte van 270 m) en een stalen draaibrug van 130 m. De betonnen aanbruggen bestaan uit verschillende dekken met telkens 6 prefab I-liggers en een doorgaand betonnen brugdek. Het stalen brugdek bestaat uit zware samengelaste hoofdliggers, gekoppeld met dwarsdragers en een orthotroop wegdek. Dit wordt gedragen door acht buispalen van twee meter diameter en 40 m lang.

De draaibrug maakt een doorvaartbreedte mogelijk voor schepen met een breedte tot 55 m. Deze doorvaartbreedte is ook afgestemd op de tunnelelementen van het Oosterweelproject in Antwerpen die hierlangs moeten passeren om de Pierre Vandammesluis te kunnen bereiken.

Verder laat ze ook het scheepvaartverkeer toe van de grote schepen die versast gaan worden via de nieuwe zeesluis naar de oostelijke achterhaven van Zeebrugge. SBE werkt momenteel mee aan deze 3 projecten: de renovatie van de  Pierre Vandammesluis , de bouw van de geplande nieuwe zeesluis en het Oosterweelproject.

Dit project omvatte ook de bouw van een overgangskaaimuur die moet toelaten om het Verbindingsdok in een latere fase te verdiepen tot -15 m TAW om zo een waterdiepte van meer dan 18 m te garanderen..

Recente projecten

Van Antwerpen tot India, SBE zet overal ter wereld stappen in vooruitgang en vernieuwing. Hieronder vind je een selectie van onze meest recente projecten.

Bekijk alle projecten

Onze awards

Nieuws

Benieuwd naar wat er beweegt binnen SBE? Of bij welke projecten we betrokken zijn? Via dit nieuws houden we jullie op de hoogte van onze projecten en het reilen en zeilen binnen SBE .

Ontdek onze artikels
Luchtbeeld van Seine-Schelde - sluis Harelbeke - vistrap - schipy

Heb je vragen?

Aarzel niet om ons te contacteren, we helpen je graag verder!

Contacteer ons