Bestel hier de gratis ‘Inspiratiegids 2024’,
en geniet van meer dan 150 pagina’s aan kunstwerken en landschappen van SBE, Urbanisme & Infra.

Duurzame Ambities: SBE toewijding aan milieubewustzijn en CO₂-reductie

14/03/2024
zonnepanelen

Bij SBE zetten we ons in voor een van de meest actuele kwesties in de huidige maatschappij, een topic dat ieder van ons aangaat en beïnvloedt: milieu en duurzaamheid. Ieder jaar evalueren we onze inspanningen voor het klimaat en meer specifiek op het reduceren van onze CO2-uitstoot. Dit doen we aan de hand van de CO2-Prestatieladder waarvoor we ons momenteel op de niveau drie bevinden. Met ons CO2-managementsysteem brengen we onze uitstoot in kaart en nemen we verschillende maatregelen om onze reductiedoelen te bereiken.

Energieverbruik

In 2023 werden 458 zonnepanelen op de daken van ons hoofdkantoor in Sint-Niklaas in dienst genomen. Cijfers over het elektriciteitsverbruik in 2023 tonen duidelijk aan dat deze installatie zijn vruchten afwerpt. Waar sinds 2020 een jaarlijkse stijging werd waargenomen in het totale verbruik, werd deze tendens vorig jaar doorbroken dankzij de opbrengst van de zonnepanelen. Er werd in totaal zo’n 136.000 kWh opgewekt, waarvan 51.000 kWh (zo’n 38%) rechtstreeks verbruikt werd. De overige 62% werd geïnjecteerd op het net en leverde ons een mooie korting op de eindfactuur op. Naast de opwekking van de zonnepanelen, werd er nog 69.000 kWh elektriciteit ingekocht.

Er werd in 2023 in totaal 15.000 kWh minder verbruikt ten opzichte van 2022 en dit ondanks het intensievere gebruik van de laadstations voor elektrische wagens.

Voor het komende jaar verwachten we echter een stijging van het elektriciteitsverbruik door verdere uitbreiding van de laadpaalinfrastructuur en de verdere elektrificatie van onze fleet. We willen daardoor proberen om zoveel mogelijk van onze opgewekte zonne-energie direct gebruiken om de elektrische wagens op te laden op kantoor.

Voetafdruk 2023

Elk jaar berekenen we ook onze CO2-voetafdruk om de evolutie van onze uitstoot nauwkeurig te kunnen opvolgen. De uitstoot van het elektriciteitsverbruik in 2023, zal zichtbaar zijn in de resultaten van de voetafdruk van 2023. De resultaten van de voetafdruk 2023 zullen later dit jaar bekend gemaakt worden. Hieruit zal blijken of we onze targets voor scope 1, 2 en 3, namelijk een reductie van 10% ten opzichte van het jaar voordien, behaald hebben.

De analyse van onze laatste voetafdruk (2022) kan je hier bekijken.

Maatregelen

We nemen verschillende maatregelen om onze gedefinieerde reductiedoelstellingen te behalen.

 • Aanschaf printers met hoge energie-efficiency (reeds geïmplementeerd in februari)
 • Uitbreiding van 6 naar 18 laadpunten voor elektrische wagens
 • 25% van de laadpunten laadt netbewust (minder capaciteit tijdens piekuren)
 • 15% van de fleet bestaat uit elektrische wagens
 • Mogelijkheid voor personeel met leasewagen om auto in te ruilen voor mobiliteitsbudget
 • Investering van 10-20% van onderzoek- en innovatiebudget in onderwerpen die CO2 kunnen helpen besparen
 • Cursus voor 25-75% van onze ingenieurs/ontwerpers/projectleiders met aantoonbare aandacht voor belang, materialiteit en ontwerpmethoden van CO2-reductie
 • CO2-reductie als vast agendapunt in periodiek overleg met alle grote opdrachtgevers

 • zonnepanelen SBE
  zonnepanelen SBE
 • zonnepanelen SBE
  zonnepanelen SBE
Luchtbeeld van Seine-Schelde - sluis Harelbeke - vistrap - schipy

Heb je vragen?

Aarzel niet om ons te contacteren, we helpen je graag verder!

Contacteer ons