Bestel hier de gratis ‘Inspiratiegids 2024’,
en geniet van meer dan 150 pagina’s aan kunstwerken en landschappen van SBE, Urbanisme & Infra.

Herinrichting dorpskern Jezus-Eik

 • Locatie: OVERIJSE [BE]
 • Discipline: BURGERLIJKE BOUWKUNDE, ELEKTROMECHANICA
 • Periode: 2019 - ...
 • Start werken fase 1
  Augustus 2023
 • Start studie
  November 2019
 • R0 oost - Brusselse ring - Ring rond Brussel - Werken aan de ring - dorpskern Jezus-Eik
  Copyright: Omgeving
 • R0 oost - Brusselse ring - Ring rond Brussel - Werken aan de ring - dorpskern Jezus-Eik
  Copyright: Omgeving

Het programma Werken aan de Ring zet in op het verbeteren van de leefbaarheid in de regio. Dit doen ze door de investeren in de bebouwde ruimte en het groenblauwe netwerk te herstellen en te verbeteren. De herinrichting van de dorpskern Jezus-Eik kadert in deze ambitie.


Het aanpakken van de dorpskern gebeurt in fases:

Fase 0: Aanpassingen centrum Jezus-Eik (afgerond)

In fase 0, welke afgerond is, focuste men zich vooral op leefbaarheid. De snelheid van het wegverkeer verlagen door het versmallen van de Brusselsesteenweg en het realiseren van enkele knikken in het tracé. Op deze manier is er ruimte vrijgekomen voor grote bomen en zitbanken. Met deze ingrepen is de plek alvast aangenamer voor inwoners en zachte weggebruikers.

R0 oost Brussel Werken aan de ring maatschap Zoniën Mobiel SBE Omgeving Ney & Partners D+A Mint Hesselteer engineering #teamsbe #expertsatplay dorpskern Jezus-Eik

Copyright: Omgeving

Fase 1: nieuwe bruggen en parkeerplaatsen (gepland augustus 2023)

In deze fase van het project wordt het autoverkeer gescheiden van de fietsers- en voetgangersverkeer door middel van twee nieuwe bruggen over de E411, wat zorgt voor een veilige en comfortabele oversteek. Daarnaast is de nieuwe fietsers- en voetgangersbrug zorgvuldig geplaatst in lijn met het Ringfietspad op de Welriekendedreef en is er aansluiting gemaakt met fietssnelweg F204.
Er worden nieuwe bushaltes gebouwd aan beide zijden van de snelweg, direct onder de brug van de Kersenbomenlaan. Deze haltes worden afgeschermd van het verkeer en bieden een directe verbinding van en naar Brussel. Dit zal zorgen voor een verbeterde bereikbaarheid van het centrum van Jezus-Eik met het openbaar vervoer. Daarnaast worden de parkeerplaatsen verplaatst naar de achterkant van de huizen, grenzend aan de snelweg, met een verbinding naar de nieuwe bushalte.

 • R0 oost - Brusselse ring - Ring rond Brussel - Werken aan de ring - dorpskern Jezus-Eik
  Copyright: Omgeving
 • R0 oost - Brusselse ring - Ring rond Brussel - Werken aan de ring - dorpskern Jezus-Eik
  Copyright: Omgeving

Fase 2: herinrichting op- en afrittencomplex en centrum Jezus-Eik (studie)

In een volgende fase zijn er plannen om het hele op- en afrittencomplex van de E411 te herdenken. Het grondig herinrichten van het knooppunt Jezus-Eik maakt deel uit van de herinrichting van de R0 Oost en gebeurt daarom via een geïntegreerd planningsproces met behulp van een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP).
Zo kan het centrum van Jezus-Eik zich voluit ontwikkelen als recreatieve toegangspoort naar het Zoniënwoud met ruimte voor terrassen, fietspaden en groen.

De uitwerking van dit project komt tot stand door een nauwe samenwerking tussen SBE – Omgeving – Ney & Partners – D+A. SBE staat in voor:

Taken SBE

 • Stabiliteitsontwerp van de fietstunnel onder de Vuurgatstraat en alle grondkeringen
 • Elektromechanische studie van de bushaltes
 • Opmaak aanbestedingsdossier

Masterplan

 • R0 Oost - grondplan Werken aan de Ring - Brusselse ring - Ring rond Brussel

  Herinrichting R0 Oost Brussel

  De Ring rond Brussel krijgt een nieuw leven waarbij volop ingezet wordt op de mobiliteit van de toekomst en op het vergroten van de leefbaarheid, voor mens en dier, in de omgeving van de Ring. In september 2019 publiceerde De Werkvennootschap een visienota ‘Programma Werken aan de Ring ’. Dit was de start van een groot verhaal.
  Bekijk dit project

Overige deelprojecten

 • R0 oost Brussel - Brusselse Ring - Rind rond Brussel- Werken aan de ring - Welriekendedreef - detail betonstructuur fietstunnel

  Fietshelling Welriekendedreef

  De aanleg van de fietshelling Welriekendedreef kadert in de ambitie om vlot, snel en vooral veilig langs en over de Ring te fietsen. De bestaande voetgangerstunnel onder de Ring, aan het eind van de Welriekendedreef, wordt daarom herbouwd tot een zachte fietshelling.
  Bekijk dit project
 • R0 oost - Brusselse ring - Ring rond Brussel - Werken aan de ring - fietshelling F205

  Fietssnelweg F205

  De aanleg van de fietssnelweg F205 langsheen de Terhulpsesteenweg zorgt voor een directe verbinding tussen Terhulpen / Hoeilaart en Brussel. Op deze manier vervult de fietssnelweg een missing link in het fietsnetwerk.
  Bekijk dit project
 • R0 oost - Brusselse ring - Ring rond Brussel - Werken aan de ring - fietshelling F204

  Fietssnelweg F204

  De aanleg van de fietssnelweg F204, parallel met de E411, zorgt voor een directe verbinding tussen Brussel en de Waalse grens richting Waver. Op deze manier zorgt de fietssnelweg voor een veilig fietspad en veilige route.
  Bekijk dit project
 • R0 oost - Brusselse ring - Ring rond Brussel - Werken aan de ring - dorpskern Jezus-Eik - F29 Tervuren Bertem Leuven fietssnelweg - fietsen door groene omgeving - fietsen fietsbrug E40

  Fietssnelweg F29

  De aanleg van fietssnelweg F29 zorgt voor een snelle, veilige en comfortabele verbinding tussen Brussel, Tervuren en Leuven. We verbinden nabijgelegen buurten via de toekomstige fietssnelweg en bouwen fietstunnels en -bruggen om gevaarlijke kruisingen met voetgangers, auto’s en openbaar vervoer te voorkomen.
  Bekijk dit project
 • R0 oost - Brusselse ring - Ring rond Brussel - Werken aan de ring - fietsen door groene omgeving - FR0 Omgeving Ringfietspad

  Ringfietspad FR0 tussen Vierarmen en E40

  Er lopen verschillende fietssnelwegen van en naar Brussel. Dat zijn fietsroutes die Brussel verbinden met steden op zo’n 15 à 20 km afstand van de hoofdstad. Om fietsverkeer tussen die fietssnelwegen mogelijk te maken, werken we aan extra fietsverbindingen zoals het Ringfietspad, dat de loop van de Ring rond Brussel (R0) volgt.
  Bekijk dit project
 • R0 oost - Brusselse ring - Ring rond Brussel - Werken aan de ring - grondplan Wezembeek-Oppem Brussel Fietsen fietsweg

  Fietsweg Wezembeek-Oppem – Brussel

  Momenteel wordt nog volop onderzocht wat de mogelijkheden zijn voor de aanleg van een fietsweg tussen Wezembeek-Oppem en Brussel. De fietsweg moet Brussel met fietssnelweg F29 (Tervuren-Leuven) verbinden.
  Bekijk dit project

Recente projecten

Van Antwerpen tot India, SBE zet overal ter wereld stappen in vooruitgang en vernieuwing. Hieronder vind je een selectie van onze meest recente projecten.

Bekijk alle projecten

Onze awards

Nieuws

Benieuwd naar wat er beweegt binnen SBE? Of bij welke projecten we betrokken zijn? Via dit nieuws houden we jullie op de hoogte van onze projecten en het reilen en zeilen binnen SBE .

Ontdek onze artikels
Luchtbeeld van Seine-Schelde - sluis Harelbeke - vistrap - schipy

Heb je vragen?

Aarzel niet om ons te contacteren, we helpen je graag verder!

Contacteer ons