Bestel hier de gratis ‘Inspiratiegids 2024’,
en geniet van meer dan 150 pagina’s aan kunstwerken en landschappen van SBE, Urbanisme & Infra.

Fietshelling Welriekendedreef

 • Locatie: OVERIJSE, WATERMAAL-BOSVOORDE [BE]
 • Discipline: BURGERLIJKE BOUWKUNDE & INFRASTRUCTUUR
 • Periode: 2019 - 2023
 • Einde werken
  Juli 2023
 • Start werken
  Januari 2022
 • Start studie
  September 2019
 • R0 oost Brussel - Brusselse Ring - Rind rond Brussel- Werken aan de ring - Welriekendedreef - detail betonstructuur fietstunnel
  Copyright: Omgeving
 • R0 oost - Ring rond Brussel - Brusselse Ring - Werken aan de ring - Welriekendedreef - fietstunnel - wandelaars fietsers - voetgangerstunnel
  Copyright: Omgeving
 • R0 oost Brussel - Werken aan de ring - Welriekendedreef - fietstunnel - aanrijhelling - fietsers
  Copyright: Omgeving

De aanleg van de fietshelling Welriekendedreef kadert in de ambitie van het programma Werken aan de Ring. Dit programma zet volop in op meer en betere fietsinfrastructuur aan de hand van veilige fietspaden en comfortabele fietsbruggen en -tunnels. Zo wordt het mogelijk om snel en vlot langs en over de Ring te fietsen.

De Welriekendedreef is een boomrijke weg aan de rand van het Zoniënwoud. Ze vormt de grens tussen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het Vlaams Gewest. De bestaande voetgangerstunnel onder de Ring aan het eind van deze dreef in Overijse was enkel toegankelijk via trappen. Voor fietsers en rolstoelgebruikers absoluut niet praktisch. Om die reden wordt een deel van de trappen herbouwd tot een zachte fietshelling, die opgaat in de groene omgeving. Zo kunnen fietsers vlot de tunnel gebruiken, zonder van de fiets te hoeven stappen.

Tijdens de werkzaamheden verhoogde het behouden van het bestaande centrale tunneldeel onder de Ring, de nabijheid van het waardevolle bosgebied van het Zoniënwoud en een gasleiding, de complexiteit van deze werken.

 • R0 oost - Brusselse ring - Ring rond Brussel - Werken aan de ring - Welriekendedreef
 • R0 oost - Brusselse Ring - Ring rond Brussel - Werken aan de ring - Welriekendedreef - betonkisting - stelling - ladder
 • R0 oost - Ring rond Brussel - Brusselse ring - Werken aan de ring - Welriekendedreef

Aan de andere kant van de Welriekendedreef wordt een fietsbrug gerealiseerd die een verbinding creëert met het centrum van Jezus-Eik. Deze fietsbrug kadert in het project ‘herinrichting dorpskern Jezus-Eik’ .

Op basis van het architecturaal ontwerp van Omgeving en Ney & Partners voerde SBE het stabiliteitsontwerp uit. Dit houdt in:

Taken SBE

 • Opmaak voorontwerp en definitief ontwerp
 • Opmaak vergunningsdossier
 • Opmaak aanbestedingsdossier
 • Opvolging van de werken

Masterplan

 • R0 Oost - grondplan Werken aan de Ring - Brusselse ring - Ring rond Brussel

  Herinrichting R0 Oost Brussel

  De Ring rond Brussel krijgt een nieuw leven waarbij volop ingezet wordt op de mobiliteit van de toekomst en op het vergroten van de leefbaarheid, voor mens en dier, in de omgeving van de Ring. In september 2019 publiceerde De Werkvennootschap een visienota ‘Programma Werken aan de Ring ’. Dit was de start van een groot verhaal.
  Bekijk dit project

Overige deelprojecten

 • R0 oost - Brusselse ring - Ring rond Brussel - Werken aan de ring - fietshelling F205

  Fietssnelweg F205

  De aanleg van de fietssnelweg F205 langsheen de Terhulpsesteenweg zorgt voor een directe verbinding tussen Terhulpen / Hoeilaart en Brussel. Op deze manier vervult de fietssnelweg een missing link in het fietsnetwerk.
  Bekijk dit project
 • R0 oost - Brusselse ring - Ring rond Brussel - Werken aan de ring - fietshelling F204

  Fietssnelweg F204

  De aanleg van de fietssnelweg F204, parallel met de E411, zorgt voor een directe verbinding tussen Brussel en de Waalse grens richting Waver. Op deze manier zorgt de fietssnelweg voor een veilig fietspad en veilige route.
  Bekijk dit project
 • R0 oost - Brusselse ring - Ring rond Brussel - Werken aan de ring - dorpskern Jezus-Eik

  Herinrichting dorpskern Jezus-Eik

  In navolging van het gemeentelijk masterplan Overijse is de aanpak van de dorpskern in Jezus-Eik een eerste belangrijke stap. Jezus-Eik omvormen als een toegangspoort tot het Zoniënwoud is hier de ambitie.
  Bekijk dit project
 • R0 oost - Brusselse ring - Ring rond Brussel - Werken aan de ring - dorpskern Jezus-Eik - F29 Tervuren Bertem Leuven fietssnelweg - fietsen door groene omgeving - fietsen fietsbrug E40

  Fietssnelweg F29

  De aanleg van fietssnelweg F29 zorgt voor een snelle, veilige en comfortabele verbinding tussen Brussel, Tervuren en Leuven. We verbinden nabijgelegen buurten via de toekomstige fietssnelweg en bouwen fietstunnels en -bruggen om gevaarlijke kruisingen met voetgangers, auto’s en openbaar vervoer te voorkomen.
  Bekijk dit project
 • R0 oost - Brusselse ring - Ring rond Brussel - Werken aan de ring - fietsen door groene omgeving - FR0 Omgeving Ringfietspad

  Ringfietspad FR0 tussen Vierarmen en E40

  Er lopen verschillende fietssnelwegen van en naar Brussel. Dat zijn fietsroutes die Brussel verbinden met steden op zo’n 15 à 20 km afstand van de hoofdstad. Om fietsverkeer tussen die fietssnelwegen mogelijk te maken, werken we aan extra fietsverbindingen zoals het Ringfietspad, dat de loop van de Ring rond Brussel (R0) volgt.
  Bekijk dit project
 • R0 oost - Brusselse ring - Ring rond Brussel - Werken aan de ring - grondplan Wezembeek-Oppem Brussel Fietsen fietsweg

  Fietsweg Wezembeek-Oppem – Brussel

  Momenteel wordt nog volop onderzocht wat de mogelijkheden zijn voor de aanleg van een fietsweg tussen Wezembeek-Oppem en Brussel. De fietsweg moet Brussel met fietssnelweg F29 (Tervuren-Leuven) verbinden.
  Bekijk dit project

Recente projecten

Van Antwerpen tot India, SBE zet overal ter wereld stappen in vooruitgang en vernieuwing. Hieronder vind je een selectie van onze meest recente projecten.

Bekijk alle projecten

Onze awards

Nieuws

Benieuwd naar wat er beweegt binnen SBE? Of bij welke projecten we betrokken zijn? Via dit nieuws houden we jullie op de hoogte van onze projecten en het reilen en zeilen binnen SBE .

Ontdek onze artikels
Luchtbeeld van Seine-Schelde - sluis Harelbeke - vistrap - schipy

Heb je vragen?

Aarzel niet om ons te contacteren, we helpen je graag verder!

Contacteer ons