Het programma Werken aan de Ring zet volop in op meer en betere fietsinfrastructuur aan de hand van veilige fietspaden en comfortabele fietsbruggen en -tunnels. Zo wordt het mogelijk om snel en vlot langs en over de Ring te fietsen. De aanleg van de fietssnelweg F205 kadert in deze ambitie.
Langsheen de drukke Terhulpsesteenweg (N275) wordt het bestaande fietspad omgevormd tot een fietssnelweg. De weg wordt vervangen door nieuwe autorijstroken met daarnaast een breed en veilig fietspad. Om die reden moet de steenweg volledig heraangelegd worden, en dit gebeurt in twee grote delen. Het noordelijke deel, tussen Brussel en de R0, is afgerond in januari 2022. De fietssnelweg is afgescheiden van de rijweg door houten vangrails met geïntegreerde verlichting.
Langsheen de zuidzijde van de steenweg, tussen de R0 en de Waalse grens, wordt de fietssnelweg doorgetrokken richting Terhulpen. Vanaf de gewestgrens neemt de Waalse overheid de fakkel over voor het naadloze vervolg van deze fietssnelweg.
Nabij het station van Groenendaal wordt een fietstunnel gebouwd onder spoorlijn Brussel-Ottignies om een veilige en vlotte doorstroming te garanderen. De fietstunnel maakt deel uit van de heraanleg van de stationsomgeving van Groenendaal.
Inschuiven van de fietstunnel
De afgelopen maanden werd deze tunnel voorgebouwd naast de sporen. Tijdens het weekend van 9 en 10 september is de fietstunnel onder de treinsporen geschoven. Deze werken gingen gepaard met een krappe timing en ambitieuze planning.
Om de hinder voor de treinreizigers tijdens de werkweek te beperken, werd dit complexe werk in één weekend tijd succesvol afgerond:
Eerst werden de sporen volledig verwijderd.
Daarna werd de ruimte voor de tunnel uitgraven.
Vervolgens werd de tunnel ingeschoven.
Dan is de bouwput terug opgevuld.
En tot slot werden de sporen teruggeplaatst.
Copyright – De Werkvennootschap
Wist je dat…
Deze operatie vrij uniek is? Normaalgezien worden dergelijke tunnels ingeschoven onder twee sporen. Hoewel er slechts twee sporen in dienst zijn, werd de tunnel wel in een keer ingeschoven over een breedte van vier sporen. Het bijhorende grondverzet is dus bijna dubbel zo groot dan normaal, wat het uitdagend maakte om dit binnen het tijdsbestek van een weekend klaar te krijgen. De beperkte werkruimte, met een perron en bovenleidingsportiek vlakbij de inschuiflocatie, verhoogden de complexiteit van deze actie.
De tunnelkoker gedurende de inschuifactie in totaal 40,6 m verschoven werd? Na inschuiven worden de tunnelmonden nog verder afgewerkt (2,5 m lang aan elke zijde, net buiten de sporen), waardoor de totale tunnel 29,75 m lang is.
Het ingeschoven deel 24,75 m lang, 8,84 m breed en 4 m hoog is en een gewicht van 887 ton heeft?
Copyright – De Werkvennootschap
Copyright – De Werkvennootschap
Copyright – De Werkvennootschap
Copyright – De Werkvennootschap
Copyright – De Werkvennootschap
Op basis van het architecturaal ontwerp van Omgeving en Ney & Partners voerde SBE het stabiliteitsontwerp uit voor de nieuwe fietstunnel onder de spoorlijn. Dit houdt in:
Taken SBE
Opmaak voorontwerp en definitief ontwerp
Opmaak vergunningsdossier
Opmaak aanbestedingsdossier
Opvolging van de werken
Masterplan
Herinrichting R0 Oost Brussel
De Ring rond Brussel krijgt een nieuw leven waarbij volop ingezet wordt op de mobiliteit van de toekomst en op het vergroten van de leefbaarheid, voor mens en dier, in de omgeving van de Ring. In september 2019 publiceerde De Werkvennootschap een visienota ‘Programma Werken aan de Ring ’. Dit was de start van een groot verhaal.
De aanleg van de fietshelling Welriekendedreef kadert in de ambitie om vlot, snel en vooral veilig langs en over de Ring te fietsen. De bestaande voetgangerstunnel onder de Ring, aan het eind van de Welriekendedreef, wordt daarom herbouwd tot een zachte fietshelling.
De aanleg van de fietssnelweg F204, parallel met de E411, zorgt voor een directe verbinding tussen Brussel en de Waalse grens richting Waver. Op deze manier zorgt de fietssnelweg voor een veilig fietspad en veilige route.
In navolging van het gemeentelijk masterplan Overijse is de aanpak van de dorpskern in Jezus-Eik een eerste belangrijke stap. Jezus-Eik omvormen als een toegangspoort tot het Zoniënwoud is hier de ambitie.
De aanleg van fietssnelweg F29 zorgt voor een snelle, veilige en comfortabele verbinding tussen Brussel, Tervuren en Leuven. We verbinden nabijgelegen buurten via de toekomstige fietssnelweg en bouwen fietstunnels en -bruggen om gevaarlijke kruisingen met voetgangers, auto’s en openbaar vervoer te voorkomen.
Er lopen verschillende fietssnelwegen van en naar Brussel. Dat zijn fietsroutes die Brussel verbinden met steden op zo’n 15 à 20 km afstand van de hoofdstad. Om fietsverkeer tussen die fietssnelwegen mogelijk te maken, werken we aan extra fietsverbindingen zoals het Ringfietspad, dat de loop van de Ring rond Brussel (R0) volgt.
Momenteel wordt nog volop onderzocht wat de mogelijkheden zijn voor de aanleg van een fietsweg tussen Wezembeek-Oppem en Brussel. De fietsweg moet Brussel met fietssnelweg F29 (Tervuren-Leuven) verbinden.
Van Antwerpen tot India, SBE zet overal ter wereld stappen in vooruitgang en vernieuwing. Hieronder vind je een selectie van onze meest recente projecten.
Benieuwd naar wat er beweegt binnen SBE? Of bij welke projecten we betrokken zijn? Via dit nieuws houden we jullie op de hoogte van onze projecten en het reilen en zeilen binnen SBE .
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken we technologieën zoals cookies om apparaatinformatie op te slaan en/of te openen. Door toestemming te geven voor deze technologieën kunnen we gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Als u geen toestemming geeft of uw toestemming intrekt, kan dit negatieve gevolgen hebben voor bepaalde functies en kenmerken.
Functioneel
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel om het gebruik van een specifieke uitdrukkelijk door de abonnee of gebruiker gevraagde dienst mogelijk te maken, of met als enig doel de uitvoering van de verzending van een communicatie via een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel om voorkeuren op te slaan die niet zijn aangevraagd door de abonnee of gebruiker.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor statistische doeleinden.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder een dagvaarding, vrijwillige medewerking van uw internetprovider of aanvullende gegevens van een derde partij kan de informatie die voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald, gewoonlijk niet worden gebruikt om u te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen aan te maken voor het verzenden van reclame of om de gebruiker te volgen op een website of op verschillende websites voor vergelijkbare marketingdoeleinden.