Bestel hier de gratis ‘Inspiratiegids 2024’,
en geniet van meer dan 150 pagina’s aan kunstwerken en landschappen van SBE, Urbanisme & Infra.

Ringfietspad FR0 tussen Vierarmen en E40

 • Locatie: KRAAINEM, TERVUREN, WEZEMBEEK-OPPEM, ZAVENTEM [BE]
 • Discipline: BURGERLIJKE BOUWKUNDE & INFRASTRUCTUUR
 • Periode: 2021 - ...
 • Start studie
  Januari 2022
R0 oost - Brusselse ring - Ring rond Brussel - Werken aan de ring - fietsen door groene omgeving - FR0 Omgeving Ringfietspad
Copyright Omgeving

Het programma Werken aan de Ring zet in op meer en betere fietsinfrastructuur aan de hand van veilige fietspaden, -bruggen en -tunnels. Zo wordt het mogelijk om snel en vlot over de Ring te fietsen. De aanleg van het ringfietspad maakt deel uit van dit grootschalige project.

Er lopen verschillende fietssnelwegen van en naar Brussel: dat zijn fietsroutes die Brussel verbinden met de omliggende steden. Om fietsers een vlotte verbinding tussen deze fietssnelwegen te garanderen, worden extra fietsverbindingen, zoals het Ringfietspad, gecreëerd.

Het deel van het Ringfietspad tussen het Vierarmenkruispunt en de E40 in Sterrebeek verbindt de fietssnelwegen F203 en F29 ten oosten van de Ring rond Brussel. Deze maakt de aansluiting met de fietsverbinding Wezembeek-Oppem – Brussel.

Vanaf de Wezembeeklaan tot de aansluiting met fietssnelweg F203 komen drie bruggen die er vooral op gericht zijn om gevaarlijke kruisingen te voorkomen:

 • Een nieuwe fiets- en voetgangersbrug die een vlotte toegankelijkheid tot het Ringfietspad en een veilige oversteek van de Wezembeeklaan creëert.
 • Vlot doorrijden over de O. De Burburelaan via een nieuwe fiets- en voetgangersbrug.
 • Het veilig oversteken voor voetgangers en fiets door het plaatsen van een nieuwe brug over Alfons Lenaertstraat aan de Kerkhoflaan.
 • R0 oost - Brusselse ring - Ring rond Brussel - Werken aan de ring - fietsen door groene omgeving - FR0 Omgeving Ringfietspad
  Copyright: Omgeving
 • R0 oost - Brusselse ring - Ring rond Brussel - Werken aan de ring - fietsen door groene omgeving - FR0 Omgeving Ringfietspad
  Copyright: Omgeving
 • R0 oost - Brusselse ring - Ring rond Brussel - Werken aan de ring - fietsen door groene omgeving - FR0 Omgeving Ringfietspad
  Copyright: Omgeving

De uitwerking van dit project komt tot stand door een nauwe samenwerking tussen SBE – Omgeving – Ney & Partners – D+A. SBE staat mee in voor:

Taken SBE

 • Stabiliteitsontwerp van de grondkeringen en aanpassingen aan bestaande geluidsschermen
 • Opmaak aanbestedingsdossier

Masterplan

 • R0 Oost - grondplan Werken aan de Ring - Brusselse ring - Ring rond Brussel

  Herinrichting R0 Oost Brussel

  De Ring rond Brussel krijgt een nieuw leven waarbij volop ingezet wordt op de mobiliteit van de toekomst en op het vergroten van de leefbaarheid, voor mens en dier, in de omgeving van de Ring. In september 2019 publiceerde De Werkvennootschap een visienota ‘Programma Werken aan de Ring ’. Dit was de start van een groot verhaal.
  Bekijk dit project

Overige deelprojecten

 • R0 oost Brussel - Brusselse Ring - Rind rond Brussel- Werken aan de ring - Welriekendedreef - detail betonstructuur fietstunnel

  Fietshelling Welriekendedreef

  De aanleg van de fietshelling Welriekendedreef kadert in de ambitie om vlot, snel en vooral veilig langs en over de Ring te fietsen. De bestaande voetgangerstunnel onder de Ring, aan het eind van de Welriekendedreef, wordt daarom herbouwd tot een zachte fietshelling.
  Bekijk dit project
 • R0 oost - Brusselse ring - Ring rond Brussel - Werken aan de ring - fietshelling F205

  Fietssnelweg F205

  De aanleg van de fietssnelweg F205 langsheen de Terhulpsesteenweg zorgt voor een directe verbinding tussen Terhulpen / Hoeilaart en Brussel. Op deze manier vervult de fietssnelweg een missing link in het fietsnetwerk.
  Bekijk dit project
 • R0 oost - Brusselse ring - Ring rond Brussel - Werken aan de ring - fietshelling F204

  Fietssnelweg F204

  De aanleg van de fietssnelweg F204, parallel met de E411, zorgt voor een directe verbinding tussen Brussel en de Waalse grens richting Waver. Op deze manier zorgt de fietssnelweg voor een veilig fietspad en veilige route.
  Bekijk dit project
 • R0 oost - Brusselse ring - Ring rond Brussel - Werken aan de ring - dorpskern Jezus-Eik

  Herinrichting dorpskern Jezus-Eik

  In navolging van het gemeentelijk masterplan Overijse is de aanpak van de dorpskern in Jezus-Eik een eerste belangrijke stap. Jezus-Eik omvormen als een toegangspoort tot het Zoniënwoud is hier de ambitie.
  Bekijk dit project
 • R0 oost - Brusselse ring - Ring rond Brussel - Werken aan de ring - dorpskern Jezus-Eik - F29 Tervuren Bertem Leuven fietssnelweg - fietsen door groene omgeving - fietsen fietsbrug E40

  Fietssnelweg F29

  De aanleg van fietssnelweg F29 zorgt voor een snelle, veilige en comfortabele verbinding tussen Brussel, Tervuren en Leuven. We verbinden nabijgelegen buurten via de toekomstige fietssnelweg en bouwen fietstunnels en -bruggen om gevaarlijke kruisingen met voetgangers, auto’s en openbaar vervoer te voorkomen.
  Bekijk dit project
 • R0 oost - Brusselse ring - Ring rond Brussel - Werken aan de ring - grondplan Wezembeek-Oppem Brussel Fietsen fietsweg

  Fietsweg Wezembeek-Oppem – Brussel

  Momenteel wordt nog volop onderzocht wat de mogelijkheden zijn voor de aanleg van een fietsweg tussen Wezembeek-Oppem en Brussel. De fietsweg moet Brussel met fietssnelweg F29 (Tervuren-Leuven) verbinden.
  Bekijk dit project

Recente projecten

Van Antwerpen tot India, SBE zet overal ter wereld stappen in vooruitgang en vernieuwing. Hieronder vind je een selectie van onze meest recente projecten.

Bekijk alle projecten

Onze awards

Nieuws

Benieuwd naar wat er beweegt binnen SBE? Of bij welke projecten we betrokken zijn? Via dit nieuws houden we jullie op de hoogte van onze projecten en het reilen en zeilen binnen SBE .

Ontdek onze artikels
Luchtbeeld van Seine-Schelde - sluis Harelbeke - vistrap - schipy

Heb je vragen?

Aarzel niet om ons te contacteren, we helpen je graag verder!

Contacteer ons