Het programma Werken aan de Ring zet volop in op meer en betere fietsinfrastructuur aan de hand van veilige en comfortabele fietspaden, -bruggen en -tunnels. Zo wordt het mogelijk om snel en vlot langs en over de Ring te fietsen. Het aanleggen van de fietssnelweg F29 en de nieuwe fietsers- en voetgangersbrug over het Vierarmenkruispunt maakt deel uit van dit grootschalige project.
De fietssnelweg is in verschillende zones opgedeeld:
Het bosfietspad tussen de Ring en de grens met het Brussels Gewest was in slechte staat, niet breed genoeg en niet verlicht. In de zomer van 2022 werd het fietspad heraangelegd met een waterdoorlatende en befietsbare verharding. Op die manier past deze mooi in het naastgelegen Zoniënwoud.
Copyright Omgeving
Het Vierarmenkruispunt was te gevaarlijk voor fietsers: door de aanleg van een nieuwe fietsbrug creëren we een veilige oversteek aan het kruispunt. Fun fact: deze fietsbrug bestaat volledig uit hout en is de eerste houten fietsbrug van dergelijke omvang in Vlaanderen.
Tussen de Tervuursesteenweg, het Plateau van Duisburg, de Koning Boudewijnlaan en de Ring van Leuven wordt de Plateauroute verder aangelegd. Je krijgt als fietser niet alleen een indrukwekkend zicht over de regio omdat de fietssnelweg over het plateau van Druisburg loopt maar het wordt ook een pak veiliger omdat er weinig kruisingen met het gemotoriseerd verkeer zijn. Er wordt hierbij zoveel mogelijk rekening gehouden met het omliggende landbouwgebied en de verschillende gebruikers op deze route (landbouwvoertuigen, ruiters en fietsers). Enkele kruispunten worden opnieuw ingericht en de route wordt enkel verhard waar nodig.
Het traject van de Plateauroute werd in verschillende zones opgedeeld:
In de eerste zone ‘Tervurenlaan – Park Tervuren’ wordt de Broekstraat fietsvriendelijker gemaakt. Ook de Kastanjedreef wordt opnieuw ingericht zodat gemotoriseerd verkeer trager rijdt. In het Park van Tervuren wordt de Spaans Huisdreef verhard, rekening houdende met de parkomgeving en het gedeelde gebruik tussen voetgangers en fietsers.
In het centrum van Duisburg worden snelheidsremmende maatregelen genomen (middeneilanden met bomen) en wordt de omgeving aangepast voor fietsers en voetgangers. Het opnieuw aanleggen van voetpaden, het invoeren van langsparkeren en het verhogen van de kwaliteit van de fietspaden moeten voor een groener en veiliger centrum zorgen.
Van het Plateau Duisburg tot kruispunt Neerijse Steenweg worden snelle verbindingen langs Weebergbos gecreëerd. Ook op het kruispunt met de Neerijse Steenweg wordt ingezet op veiligheid. Het kruispunt van de Brede weg en de Delle met de Blokkenstraat in Bertem krijgt een nieuw verkeersplateau met snelheidsremmers voor het gemotoriseerd verkeer.
Ter hoogte van de Bredeweg komt een nieuwe fietsbrug over de E40. De fietssnelweg volgt de bocht van de E40 naar de E314 en krijgt wanden om de fietsers af te schermen van het verkeer.
Ook over de Termunckdreef wordt een fietsbrug voorzien zodat je vlot over de fietssnelweg kan blijven zonder te moeten stoppen voor kruisend verkeer. Onder de Sint-Jansbergsesteenweg komt een fietstunnel met lokale aansluitingen op de fietssnelweg.
Op de Gaston Geenslaan wordt het bestaande fietspad verbreed. Onder de Celestijnenlaan komt een nieuwe fietsers- en voetgangerstunnel. Op die locatie stap je ook makkelijk over op de bus. De fietssnelweg loopt verder en sluit tot slot ter hoogte van Stadspoort Bodart aan op de bestaande fietspaden van de Ring rond Leuven.
De uitwerking van dit project komt tot stand door een nauwe samenwerking tussen SBE – Omgeving – Ney & Partners – D+A. SBE staat mee in voor:
Van Antwerpen tot India, SBE zet overal ter wereld stappen in vooruitgang en vernieuwing. Hieronder vind je een selectie van onze meest recente projecten.
Benieuwd naar wat er beweegt binnen SBE? Of bij welke projecten we betrokken zijn? Via dit nieuws houden we jullie op de hoogte van onze projecten en het reilen en zeilen binnen SBE .