Bestel hier de gratis ‘Inspiratiegids 2024’,
en geniet van meer dan 150 pagina’s aan kunstwerken en landschappen van SBE, Urbanisme & Infra.

Keersluis Den Oever

 • Locatie: DEN OEVER [NL]
 • Discipline: WATERBOUW
 • Periode: 2020 - ...
 • Einde van de werken
  December 2022
 • Einde van de studie - start van de werken
  Oktober 2020
 • Start van de studie
  Begin 2020
 • Keersluis Den Oever - aanvaarbeveiliging open toestand
  Copyright: Levvel
 • Keersluis Den Oever - aanvaarbeveiliging gesloten toestand
  Copyright: Levvel

De nieuwe Keersluis Den Oever sluit bij hoog water en stormvoorspellingen om het achterland met o.a. de bestaande, gerenoveerde Simon Stevin sluizen te beschermen tegen het opkomende water. Deze nieuwe sluis maakt deel uit van de volledige renovatie en versteviging van de Afsluitdijk, een iconische waterkering in het noorden van Nederland. De puntdeuren van deze nieuwe keersluis worden op hun beurt beschermd tegen aanvaren van een schip door middel van een soort drijvende slagboom.

Rekenmodel stormvloedkering keersluis Den Oever

De puntdeuren

De puntdeuren worden uitgevoerd in staal en worden aangedreven door een hydraulische cilinder. Deze zijn opgebouwd uit twee hoofdregels die door midden van stijlen met elkaar verbonden worden. Beide regels zijn voorzien van stalen drukstoelen om de hydraulische belasting over te brengen naar de civiele structuur. De afdichting gebeurt door middel van rubberen profielen die aanslaan tegen ingestorte staalplaten. Iedere deur is eveneens voorzien van een nivelleermiddel bestaande uit een hefschuif die toelaat het waterpeil tussen de nieuwe stormvloedkering en de bestaande keersluis te regelen.

Hoe werkt een puntdeur?

De puntdeuren bestaan uit twee stalen deurvleugels die tijdens keren onder een hoek tegen elkaar afsteunen. Door hun werking als driescharnierboog zijn deze efficiënt in materiaalgebruik. Iedere deurvleugel is voorzien van twee scharnierpunten die het mogelijk maken om de deuren te bewegen met behulp van een hydraulische cilinder.

 • keersluis Den Oever - puntdeuren
  Geïnstalleerde puntdeuren
 • Oostdeur van de puntdeuren
De aanvaarbalk in ingetrokken toestand

De aanvaarbeveiliging

De aanvaarbeveiliging is een aparte constructie die deuren beschermt via een drijvende balk. Wanneer de puntdeuren sluiten, wordt deze balk voor het navigatiekanaal aan de Waddenzeezijde getrokken. Samen met rubberen fenders aan de sluiswanden absorbeert de balk de kinetische energie van een schip dat dreigt de deuren te raken.

De dwarsdoorsnede, achthoekig, is zorgvuldig gekozen. Door deze sterke en holle sectie, kan de balk vergrendeld worden via twee tandlatten aan de sluiswanden. Zo wordt de balk niet naar beneden gedrukt bij de aanvaring.

Hoe werkt een aanvaarbeveiliging?

Tijdens normale weersomstandigheden, m.a.w. als de keersluis open is voor scheepvaart en de schutsluizen operationeel zijn, rust de balk buiten het navigatiekanaal. In rust blijft de drijvende balk op zijn plaats door buispalen die verbonden zijn via een koppelbalk. Bij lage waterstanden bieden deze ook ondersteuning zodat de balk niet botst op het talud van de oever.

De balk glijdt door een ponton waarop de belangrijkste mechanische componenten geïnstalleerd zijn. Een elektrische motor drijft een ketting, die aan de drijvende balk gekoppeld is, aan om zo de balk in positie voor de sluis te brengen indien nodig.

Installatie aanvaarbeveiliging - keersluis Den Oever
Copyright: Solidd Steel Structures

Taken SBE

Uitwerken van het concept, voorontwerp tot het uitvoeringsontwerp van:

De puntdeuren

 • Staalstructuur van de puntdeuren
 • Schuiven, draaipunten, vergrendeling, drukstoelen, …

De aanvaarbeveiliging

 • Staalstructuur van de aanvaarbalk
 • Volledige bewegingswerk

 

Meer info over waterbouw

Masterplan

 • De Afsluitdijk drone

  De Afsluitdijk

  De Afsluitdijk, een 32 kilometer lange waterkering, is al 90 jaar lang de fysieke barrière tussen het Ijsselmeer en de Waddenzee die Nederland beschermt tegen overstromingen. De Nieuwe Afsluitdijk maakt deze waterkering klaar voor de toekomst door deze te verhogen en te versterken gebruik makende van innovaties op vlak van energie, economie en ecologie.
  Bekijk dit project

Overige deelprojecten

 • Installatie roldeur keersluis Kornwerderzand

  Keersluis Kornwerderzand

  De keersluis Kornwerderzand is een stalen roldeur die in werking moet treden bij hoog water. Deze sluis vormt een onderdeel van de 32 km lange Afsluitdijk. Deze dijk ondergaat momenteel een grootscheepse renovatie en versterkingsoperatie om ook in de toekomst Nederland te beschermen tegen de zeespiegelstijging.
  Bekijk dit project
 • loopbrug bij Vlietermonument - De Afsluitdijk

  Loopbrug bij Vlietermonument

  Om het iconische Vlietermonument opnieuw te laten schitteren, is de loopbrug nabij dit monument afgebroken. Ten oosten van het Vlietermonument is de nieuwe loopbrug gebouwd.
  Bekijk dit project
 • Verkeersviaduct A7 Afsluitdijk

  Verkeersviaducten Kornwerderzand en Breezanddijk

  De onderbouw van de verkeersviaducten Kornwerderzand en Breezanddijk zijn herberekend op de hedendaagse verkeersbelastingen en versterkt om zo de constructieve veiligheid te waarborgen.
  Bekijk dit project

Recente projecten

Van Antwerpen tot India, SBE zet overal ter wereld stappen in vooruitgang en vernieuwing. Hieronder vind je een selectie van onze meest recente projecten.

Bekijk alle projecten

Onze awards

Luchtbeeld van Seine-Schelde - sluis Harelbeke - vistrap - schipy

Heb je vragen?

Aarzel niet om ons te contacteren, we helpen je graag verder!

Contacteer ons