Bestel hier de gratis ‘Inspiratiegids 2024’,
en geniet van meer dan 150 pagina’s aan kunstwerken en landschappen van SBE, Urbanisme & Infra.

De Afsluitdijk

 • Locatie: NOORD-HOLLAND, FRIESLAND [NL]
 • Discipline: BURGERLIJKE BOUWKUNDE & INFRASTRUCTUUR, WATERBOUW
 • Periode: 2020 - ...

De Afsluitdijk, een 32 kilometer lange waterkering tussen Noord-Holland en Friesland, fungeert al 90 jaar als een fysieke barrière die het IJsselmeer scheidt van de Waddenzee. Deze imposante dijk speelt een essentiële rol in de bescherming van Nederland tegen overstromingen.

De Nieuwe Afsluitdijk

Om de waterkering weer klaar te maken voor de toekomst, werken de Rijkswaterstaat en De Nieuwe Afsluitdijk, een samenwerkingsverband tussen de provincies Noord-Holland en Fryslân en de gemeenten Hollands Kroon en Súdwest-Fryslân samen aan het versterken en vernieuwen van De Afsluitdijk.

De Nieuwe Afsluitdijk wil dat de Afsluitdijk een voorbeeld wordt van duurzame innovatie op het gebied van energie, economie en ecologie. Concreet omvat dit het onderzoek naar de verwachte zeespiegelstijging in het jaar 2120 en het effect hiervan op de Afsluitdijk.

De rol van SBE

Deze scheiding tussen het IJsselmeer en de Waddenzee bevat verschillende civiele constructies zoals enkele schutsluizen en hefschuiven. Om Nederland in de toekomst te beschermen tegen de verwachte zeespiegelstijging en de bijhorende stormen, dient niet alleen het Ijsselmeer beschermd te worden maar krijgen ook de bestaande en nieuwe schutsluizen een bijhorende stormvloedkering.

In kader hiervan werkt SBE aan de volgende deelprojecten van De Nieuwe Afsluitdijk:

 • Roldeur keersluis Kornwerderzand
 • Stormvloedkering Keersluis Den Oever met aanvaarbeveiliging
 • Loopbrug bij Vlietermonument
 • Verkeersviaducten

Deelprojecten

 • Installatie roldeur keersluis Kornwerderzand

  Keersluis Kornwerderzand

  De keersluis Kornwerderzand is een stalen roldeur die in werking moet treden bij hoog water. Deze sluis vormt een onderdeel van de 32 km lange Afsluitdijk. Deze dijk ondergaat momenteel een grootscheepse renovatie en versterkingsoperatie om ook in de toekomst Nederland te beschermen tegen de zeespiegelstijging.
  Bekijk dit project
 • Keersluis Den Oever - aanvaarbeveiliging open toestand

  Keersluis Den Oever

  De stormvloedkering ter hoogte van de bestaande keersluis Den Oever komt voor de bestaande keersluis te liggen en bestaat uit puntdeuren. Om deze puntdeuren te beschermen tegen aanvaring is eveneens een afzonderlijke aanvaarbeveiliging, die voor de deuren komt te liggen, voorzien.
  Bekijk dit project
 • loopbrug bij Vlietermonument - De Afsluitdijk

  Loopbrug bij Vlietermonument

  Om het iconische Vlietermonument opnieuw te laten schitteren, is de loopbrug nabij dit monument afgebroken. Ten oosten van het Vlietermonument is de nieuwe loopbrug gebouwd.
  Bekijk dit project
 • Verkeersviaduct A7 Afsluitdijk

  Verkeersviaducten Kornwerderzand en Breezanddijk

  De onderbouw van de verkeersviaducten Kornwerderzand en Breezanddijk zijn herberekend op de hedendaagse verkeersbelastingen en versterkt om zo de constructieve veiligheid te waarborgen.
  Bekijk dit project

Recente projecten

Van Antwerpen tot India, SBE zet overal ter wereld stappen in vooruitgang en vernieuwing. Hieronder vind je een selectie van onze meest recente projecten.

Bekijk alle projecten

Onze awards

Luchtbeeld van Seine-Schelde - sluis Harelbeke - vistrap - schipy

Heb je vragen?

Aarzel niet om ons te contacteren, we helpen je graag verder!

Contacteer ons