Bestel hier de gratis ‘Inspiratiegids 2024’,
en geniet van meer dan 150 pagina’s aan kunstwerken en landschappen van SBE, Urbanisme & Infra.

Keersluis Kornwerderzand

 • Locatie: KORNWERDERZAND [NL]
 • Discipline: WATERBOUW
 • Periode: 2019 - 2023
 • Gepland einde van de werken
  December 2023
 • Plaatsing van de roldeur
  8 maart 2023
 • Start van de werken
  Mei 2021
 • Einde studie
  Augustus 2020
 • Start studie
  Begin 2019
 • Roldeur keersluis Kornwerderzand aan land
  Copyright: Rijkswaterstaat – Levvel – Jan Wessels ©️Waterbeeld
 • Onderrolwagen en roldeur keersluis Kornwerderzand
  Copyright: Rijkswaterstaat – Levvel – Jan Wessels ©️Waterbeeld

De keersluis Kornwerderzand is een stalen roldeur die in werking moet treden bij hoog water. Deze sluis vormt een onderdeel van de 32 km lange Afsluitdijk. Deze dijk ondergaat momenteel een grootscheepse renovatie en versterkingsoperatie om ook in de toekomst Nederland te beschermen tegen de zeespiegelstijging.

De keersluis Kornwerderzand is een stalen roldeur van 58 m lang, 8 m breed en 14 m hoog en beweegt over een railbaan. Deze sluis sluit de vaarweg af over een volledige breedte van 53 m. Daarnaast staat de sluis opgesteld in een deurkas om in actie te komen bij hoog water.

Constructief ontwerp roldeur

De roldeur wordt ondersteund door twee onderrolwagens. De roldeur heeft een inwendige open constructie met drie interne horizontale vakwerken. Verder is de 8 m brede roldeur voorzien van een waterkerende huidplaat van 14,3 m hoog en heeft ze een overspanning van 55,8 m.
Voor het ontwerp van de keersluis Kornwerderzand was het belangrijk dat:

 • het risico op niet-beschikbaarheid van de hoogwaterkering zo gering mogelijk blijft
 • de keersluis een storm weerstaat die een keer in de 10.000 jaar voorkomt;
 • het bijhorende maximale lekdebiet binnen de toelaatbare grenzen blijft

Op basis van deze uitgangspunten is gekozen om een roldeur zo eenvoudig mogelijk te ontwerpen met onderdelen die een gering faalrisico hebben en waarbij het onderhoud beperkt is.

Risico-gestuurde ontwerpkeuzes zijn dus leidend bij het ontwerp van deze roldeur en daarom is de roldeur ook uitgerust met bijvoorbeeld een jetsysteem. Anders dan bij traditionele keermiddelen, is de roldeur zonder luchtkist ontworpen. Dit maakt de roldeur niet alleen minder zwaar, namelijk 926 ton, er zijn ook minder componenten die kunnen falen op het moment dat de roldeur in werking moet treden.

 • Roldeur keersluis Kornwerderzand aan land
  Copyright: Rijkswaterstaat – Levvel – Jan Wessels ©️Waterbeeld
 • Installatie roldeur keersluis Kornwerderzand
  Installatie roldeur keersluis Kornwerderzand
 • Rekenmodel roldeur keersluis Kornwerderzand
  Rekenmodel roldeur keersluis Kornwerderzand
 • Roldeur keersluis Kornwerderzand
  Rekenmodel roldeur keersluis Kornwerderzand

Constructief ontwerp onderrolwagen

Door de afwezigheid van een luchtkist in de roldeur, was het wel een uitdaging voor de onderrolwagen om de zeer hoge wielbelastingen over te kunnen brengen naar de onderliggende railstructuur. Als gevolg hiervan zijn de wielen van de onderrolwagen betrekkelijk groot in vergelijking met de roldeuren met gelijkaardige afmetingen.

Uniek voor de onderrolwagens is ook dat er gekozen is voor een vernieuwend concept, waarbij de gevoeligheden voor uitvoeringstoleranties van zowel de onderrolwagens zelf als van het railsysteem waarop deze rijdt, zoveel mogelijk worden geëlimineerd. Dit werd verwezenlijkt door onder meer een centrale as die toelaat dat beide wielassen onafhankelijk van elkaar kunnen roteren en bijgevolg dus de onderrolwagen heel torsieslap maken.

 • Onderrolwagen roldeur keersluis Kornwerderzand
  Onderrolwagen (Copyright: Rijkswaterstaat – Levvel – Jan Wessels ©️Waterbeeld)
 • Rekenmodel onderrolwagen
  Rekenmodel onderrolwagen keersluis Kornwerderzand

Eindige-elementenanalyse

Voor het ontwerp is gebruik gemaakt van verschillende softwarepakketten, waarbij de focus lag op EE-analyses in Sofistik en Ansys.

Bij het initiële voorontwerp is gebruik gemaakt van een eenvoudig staafligger model om zo snel en eenvoudig het ontwerp te optimaliseren.
De verdere detailberekeningen werden berekend op basis van een volledig gedetailleerd platenmodel van de gehele roldeur.

Voor specifieke detailstudies, zoals bijvoorbeeld voor de berekeningen van warmteontwikkelingen in de glijpad, de berekeningen van Hertz contactdrukken en aanvaaranalyses is gebruik gemaakt van EE-modellen in Ansys.

Benieuwd naar meer?

Lees meer technische details over het ontwerp van de roldeur en bijhorende onderrolwagen in onderstaand artikel van Bouwen met staal.

Taken SBE

Uitwerken van het concept, voorontwerp tot uitvoeringsontwerp van:

 • Staalstructuur roldeur
 • Inbouw vlinderkleppen
 • Onderrolwagen
Meer info over waterbouw

Masterplan

 • De Afsluitdijk drone

  De Afsluitdijk

  De Afsluitdijk, een 32 kilometer lange waterkering, is al 90 jaar lang de fysieke barrière tussen het Ijsselmeer en de Waddenzee die Nederland beschermt tegen overstromingen. De Nieuwe Afsluitdijk maakt deze waterkering klaar voor de toekomst door deze te verhogen en te versterken gebruik makende van innovaties op vlak van energie, economie en ecologie.
  Bekijk dit project

Overige deelprojecten

 • Keersluis Den Oever - aanvaarbeveiliging open toestand

  Keersluis Den Oever

  De stormvloedkering ter hoogte van de bestaande keersluis Den Oever komt voor de bestaande keersluis te liggen en bestaat uit puntdeuren. Om deze puntdeuren te beschermen tegen aanvaring is eveneens een afzonderlijke aanvaarbeveiliging, die voor de deuren komt te liggen, voorzien.
  Bekijk dit project
 • loopbrug bij Vlietermonument - De Afsluitdijk

  Loopbrug bij Vlietermonument

  Om het iconische Vlietermonument opnieuw te laten schitteren, is de loopbrug nabij dit monument afgebroken. Ten oosten van het Vlietermonument is de nieuwe loopbrug gebouwd.
  Bekijk dit project
 • Verkeersviaduct A7 Afsluitdijk

  Verkeersviaducten Kornwerderzand en Breezanddijk

  De onderbouw van de verkeersviaducten Kornwerderzand en Breezanddijk zijn herberekend op de hedendaagse verkeersbelastingen en versterkt om zo de constructieve veiligheid te waarborgen.
  Bekijk dit project

Recente projecten

Van Antwerpen tot India, SBE zet overal ter wereld stappen in vooruitgang en vernieuwing. Hieronder vind je een selectie van onze meest recente projecten.

Bekijk alle projecten

Onze awards

Luchtbeeld van Seine-Schelde - sluis Harelbeke - vistrap - schipy

Heb je vragen?

Aarzel niet om ons te contacteren, we helpen je graag verder!

Contacteer ons