De SBE Student Challenge editie 4 start op 1 november 2023!

Realisatie stalen boogbrug te Grobbendonk

 • Locatie: GROBBENDONK [BE]
 • Discipline: BURGERLIJKE BOUWKUNDE & INFRASTRUCTUUR
 • Periode: 2010 - 2014
 • Invaren van de nieuwe boogbrug en montage op definitieve plaats
  Oktober 2014
 • Einde studie Grobbendonk
  Januari 2012
 • Start studie Grobbendonk
  Januari 2010
realisatie stalen boogbrug grobbendonk SBE engineering #teamsbe #expertsatplay

In 2007 raakte de betonnen brug over het Albertkanaal in Grobbendonk zwaar beschadigd ten gevolge van een aanrijding. Hierdoor was de brug niet langer in staat de lasten te dragen langs afwaartse kant, waardoor het wegverkeer beurtelings op één rijstrook moest rijden.

NV De Scheepvaart heeft in samenspraak met de gemeente Grobbendonk besloten om de bestaande betonnen brug te vervangen door een stalen bowstring met een grotere overspanning van 108 meter. Hiermee wordt ook meteen tegemoet gekomen aan de noden van een Europese hoofdwaterweg: de doorvaarhoogte en -breedte worden vergroot.

Opnieuw werken aannemer Victor Buyck Steel Construction nv en SBE samen om dit project tot een goed einde te brengen. Om zo weinig mogelijk hinder te veroorzaken voor scheepvaart en wegverkeer, werden het brugdek en de bogen in eerste instantie over het water aangevoerd naar een nabijgelegen assemblaterrein. Tijdens een invaaroperatie werd de brug dan in haar geheel op de nieuwe landhoofden geplaatst zodat het betonnen dek kon afgewerkt kan worden.

SBE kon haar jarenlange expertise inzetten in het aanleveren van de volledige uitvoeringsstudie voor de stalen bovenbouw en betonnen onderbouw, inclusief montagetoestanden, de aanpassingen aan de oevers en het ontwerp van de damwand

 • realisatie stalen boogbrug grobbendonk SBE engineering #teamsbe #expertsatplay
 • realisatie stalen boogbrug grobbendonk SBE engineering #teamsbe #expertsatplay
 • realisatie stalen boogbrug grobbendonk SBE engineering #teamsbe #expertsatplay

Taken SBE

 • SBE stond in voor de uitvoeringsstudie van alle staalstructuren inbegrepen in het project

Masterplan

 • Noorderlaan SBE engineering #teamsbe #expertsatplay

  Bruggen Albertkanaal

  Het Albertkanaal is de belangrijkste waterweg in Vlaanderen dankzij snelgroeiende containervervoer in het afgelopen decennium. De Vlaamse Waterweg nv investeert daarom in de verdere uitbouw van deze waterweg om deze te laten voldoen aan de eisen van een Europese hoofdvaarweg. De huidige doorvaarhoogte en breedte onder de bruggen vormt namelijk een trechterhals voor de binnenscheepvaart.
  Bekijk dit project

Overige deelprojecten

 • Noorderlaan SBE engineering #teamsbe #expertsatplay

  Realisatie weg- en trambrug Noorderlaan Antwerpen

  De eerste bruggen die aangepakt werden binnen dit project, waren de Noorderlaanbruggen in Antwerpen. Door gefaseerd te werk te gaan, werd de hinder voor de weg- en vaarweggebruikers geminimaliseerd. De nieuwe Noorderlaanbrug bestaat uit 2 aparte bruggen: één voor het autoverkeer en één voor het openbaar vervoer. Beide bruggen zijn gemengde staalbetonbruggen met stalen onderbouw, rustend op 6 stalen pijlers.
  Bekijk dit project
 • Viersel SBE engineering #teamsbe #expertsatplay

  Realisatie stalen boogbrug te Viersel

  In dit project werd de brug te Viersel vernieuwd opdat een doorvaarhoogte van 9,1 meter gerealiseerd wordt en het kanaal wordt ook hier verbreed tot 86 meter. De expertise van SBE wordt ingeroepen door aannemer Victor Buyck Steel Construction nv om dit project tot een goed einde te brengen. Verschillende aspecten kwamen aan bod: het slopen van de bestaande brug, de bouw van het nieuwe landhoofd en stalen brug, de aanpassing aan de wegenis zodat deze aansluit op de nieuwe brug en tot slot de bouw van een nieuwe oeververdediging.
  Bekijk dit project

Recente projecten

Van Antwerpen tot India, SBE zet overal ter wereld stappen in vooruitgang en vernieuwing. Hieronder vind je een selectie van onze meest recente projecten.

Bekijk alle projecten

Onze awards

Luchtbeeld van Seine-Schelde - sluis Harelbeke - vistrap - schipy

Heb je vragen?

Aarzel niet om ons te contacteren, we helpen je graag verder!

Contacteer ons