Bestel hier de gratis ‘Inspiratiegids 2024’,
en geniet van meer dan 150 pagina’s aan kunstwerken en landschappen van SBE, Urbanisme & Infra.

Renovatie Koninginnensluis

  • Locatie: NIEUWEGEIN [NL]
  • Discipline: BURGERLIJKE BOUWKUNDE & INFRASTRUCTUUR, WATERBOUW
  • Periode: 2023 - ...
  • Renovatie (ontwerp) gegund aan Heijmans
    Oktober 2023

Rijkswaterstaat voert een uitgebreide renovatie uit aan de Koninginnensluis. Na diverse werkzaamheden in de afgelopen jaren, worden nu de bruggen, de bediening en besturing, de bodem en wanden, en de veiligheid rondom dit historische sluiscomplex grondig aangepakt.

Renovatie van het sluiscomplex

De Koninginnensluis is gelegen in de gemeente Nieuwegein (NL) en scheidt het Merwedekanaal van de Lek. Het sluiscomplex is in 1892 geopend door koninginnen Emma en Wilhelmina en bestaat uit twee, achter elkaar gelegen, sluiskolken en een tweetal beweegbare bruggen. De sluiskolken en de Emmabrug, zijn aangewezen als Rijksmonument.

Door de toenemende verkeersintensiteit op beide bruggen en de leeftijd van het sluiscomplex is het object toe aan renovatie. Met oog voor het monumentale karakter, duurzaamheid en doelmatigheid wordt in dit project gewerkt aan renovatie-oplossingen voor het gehele complex.

Samen aan de slag

Rijkswaterstaat wil met een twee-fasen aanpak de risico’s van het project beheersen. In de eerste voorbereidende fase maken Rijkswaterstaat en Heijmans samen het ontwerp. Hierbij ondersteunt SBE zijn klant Heijmans Infra.

SBE onderwerpt het bewegingswerk, de bruggen, sluisdeuren en civiele constructies aan een herberekening (incl. vermoeiing) en levensduuranalyse. Aan de hand van deze analyse wordt vervolgens in overleg met de opdrachtgever Rijkswaterstaat een renovatieconcept opgesteld, waarin de cultuurhistorische waarde is gecombineerd met de technische eisen van deze tijd. Voor deze renovatie werkt SBE het voorontwerp en definitief ontwerp uit, met focus op circulariteit en het hergebruik van materiaal.

Taken SBE

Herberekening (inclusief vermoeiing) en levensduuranalyse van

  • het bewegingswerk
  • de bruggen
  • de sluisdeuren
  • de civiele constructies

Recente projecten

Van Antwerpen tot India, SBE zet overal ter wereld stappen in vooruitgang en vernieuwing. Hieronder vind je een selectie van onze meest recente projecten.

Bekijk alle projecten

Onze awards

Nieuws

Benieuwd naar wat er beweegt binnen SBE? Of bij welke projecten we betrokken zijn? Via dit nieuws houden we jullie op de hoogte van onze projecten en het reilen en zeilen binnen SBE .

Ontdek onze artikels
Luchtbeeld van Seine-Schelde - sluis Harelbeke - vistrap - schipy

Heb je vragen?

Aarzel niet om ons te contacteren, we helpen je graag verder!

Contacteer ons