Bestel hier de gratis ‘Inspiratiegids 2024’,
en geniet van meer dan 150 pagina’s aan kunstwerken en landschappen van SBE, Urbanisme & Infra.

Malamocco sluis

 • Locatie: MALAMOCCO [IT]
 • Discipline: ELEKTROMECHANICA, WATERBOUW
 • Periode: 2016 - 2017
 • Voorbereiding van het aanbestedingsdossier
  December 2018
 • Definitief ontwerp
  December 2017
 • Einde studie
  September 2017
 • Voorontwerp
  December 2016
 • Fysische schaalmodelproeven
  Augustus 2016
 • Start studie
  Maart 2016
 • Malamocco MOSE sluis in Venetië - acqua alta engineering locks waterbouw door SBE
 • Malamocco MOSE Venetië sluis acqua alta engineering locks SBE #teamsbe #expertsatplay

In het kader van het MOSE project in Venetië werd een sluis gebouwd in de stormvloedkering die de Venetiaanse lagune moet beschermen tegen hoge waterstanden (‘acqua alta’). Deze sluis in Malamocco moet scheepvaart toelaten wanneer de stormvloedkering afgesloten is en tegelijkertijd operationeel blijven bij de grote waterstandsverschillen en de aanzienlijke golfwerking die met een storm gepaard gaat.

Storm op zee

Naar aanleiding van een storm op de Adriatische Zee in 2015 werd de sluisdeur aan de zeezijde van het sluiscomplex onherstelbaar beschadigd. De hulp van SBE werd ingeroepen om in eerste instantie de oorzaken van dit falen te onderzoeken. Initieel werd het golfklimaat op de Adriatische Zee uitgebreid bestudeerd en werden op basis van de jarenlange expertise van SBE verschillende ontwerpalternatieven en – oplossingen uitgedacht.

Malamocco MOSE Venetië sluis acqua alta engineering locks SBE #teamsbe #expertsatplay

Modelproeven

Gezien de specifieke omstandigheden en het innovatieve karakter van deze ontwerpen, werden fysische modelproeven op schaal uitgevoerd in het hydraulisch laboratorium van MARIN. Enerzijds had deze proefcampagne tot doel om de oorzaak van de schade te verifiëren. Anderzijds werden ook een aantal verschillende ontwerpalternatieven getest zodat de meest efficiënte oplossing uitgewerkt kon worden.

Het proefmodel werd zodanig gebouwd dat dit aanpasbaar was om verschillende alternatieve aanpassingen in het ontwerp op korte termijn te kunnen beproeven bij verschillende operationele condities. De krachten op de structuur werden gemeten tijdens de modelproeven zodat deze daarna gebruikt konden worden voor de dimensionering van de nieuwe sluisdeur.

Een nieuwe sluis

In een volgende fase werkte SBE, op basis van een uitgebreide risicoanalyse, een nieuw ontwerp uit voor de gehele sluis. Een integraal nieuw ontwerp voor de zeedeur werd ontwikkeld van concept- tot uitvoeringsfase. Daarnaast werd ook het conceptontwerp voor de lagunedeur uitgewerkt zodat die eveneens voldoende stabiliteitsgaranties kan bieden in geval van storm.

Ook in dit project zorgde SBE voor een geïntegreerde aanpak. SBE was verantwoordelijk voor het structureel en mechanisch ontwerp van de deuren alsook voor het ontwerp van de bediening en besturing.

Taken SBE

 • Onderzoek naar de oorzaak van het structureel falen van de oorspronkelijke zeedeur
 • Integraal ontwerp van de nieuwe zeedeur: concept- en uitvoeringsontwerp van de volledige staalstructuur, aanpassingen civiele werken, elektromechanica, risico-analyse (RISMAN, FTA), onderhoudsplan en -voorzieningen
 • Renovatie van de lagunedeur: conceptontwerp van de aanpassingwerken aan staalstructuur en civiele werken, risico-analyse (RISMAN, FTA), onderhoudsplan en -voorzieningen

Recente projecten

Van Antwerpen tot India, SBE zet overal ter wereld stappen in vooruitgang en vernieuwing. Hieronder vind je een selectie van onze meest recente projecten.

Bekijk alle projecten

Onze awards

Luchtbeeld van Seine-Schelde - sluis Harelbeke - vistrap - schipy

Heb je vragen?

Aarzel niet om ons te contacteren, we helpen je graag verder!

Contacteer ons