De SBE Student Challenge editie 4 start op 1 november 2023!

Renovatie pier Blankenberge

 • Locatie: BLANKENBERGE [BE]
 • Discipline: BURGERLIJKE BOUWKUNDE & INFRASTRUCTUUR, WATERBOUW
 • Periode: 2017 - ...
 • Officiële opening
  19 april 2023
 • Bovenbouw gegoten
  April 2023
 • Funderingen gegoten
  Juni 2022
 • Start afbraak pier
  December 2021
 • Einde studie
  September 2019
 • Start studie
  Maart 2017
renovatie pier Blankenberge SBE engineering wandelweg #teamsbe #expertsatplay

Momenteel wordt de wandelweg van de Blankenbergse Pier tussen het kopgebouw en de Zeedijk grondig gerenoveerd. Die zal er na de renovatie (vermoedelijk eind 2023) terug uitzien zoals de Pier in het interbellum. Voor deze renovatie werd SBE in 2016, in samenwerking met het architectenbureau JUXTA, als ontwerper aangesteld door de stad Blankenberge.

Geschiedenis

De allereerste Pier van Blankenberge werd gebouwd in de jaren 1890 en had een gietijzeren hoofddraagconstructie. Tijdens WO I brandde de Pier plat door de Duitse bezetters die vreesden voor het gebruik als aanlegsteiger door vijandelijke troepen

Het stadsbestuur van Blankenberge besloot in 1928 om de Pier aan te kopen en ging in de jaren 30 over tot de heropbouw. Het nieuwe ontwerp werd toevertrouwd aan een samenwerkingsverband van J. Soete, conducteur van Bruggen en Wegen, de Gentse hoogleraar G. Magnel en ingenieur-architect A. Bouquet. De Pier werd herbouwd als gewapende monoliete betonstructuur, waarbij de gietijzeren kolommen van de oorspronkelijke structuur werden geïntegreerd in de nieuwe betonkolommen.

Waarom een renovatie?

De Pier kampte al jaren met de gevolgen van verregaande corrosie van het wapeningsstaal in de betonstructuur. Deze effecten zijn een rechtstreeks gevolg van de locatie, nl. deels in zee en deels op het strand. In het verleden werden reeds verscheidene technieken toegepast zoals herstellingen met spuitbeton, anti-corrosiebehandeling, integrale vervanging van delen, bijkomende betonomstort van de kolommen, … maar tevergeefs.

Na een eerste renovatie van de betonstructuur werd de toegangsweg en het kopgebouw van de Pier bij ministerieel besluit als monument geklasseerd in 2004.

 • renovatie pier Blankenberge SBE engineering wandelweg #teamsbe #expertsatplay
 • renovatie pier Blankenberge SBE engineering wandelweg #teamsbe #expertsatplay
 • renovatie pier Blankenberge SBE engineering wandelweg #teamsbe #expertsatplay
 • renovatie pier Blankenberge SBE engineering wandelweg #teamsbe #expertsatplay

Een ontwerp naar analogie van 1933

Het nieuwe ontwerp oogt strak en slank en wijkt minimaal af van het oorspronkelijke model. De hele gangway wordt voorzien in licht grijze beton en afgewerkt met donkere accenten, net zoals in de oorspronkelijke plannen van de jaren ’30. Hierdoor worden de zichtbare delen uitgevoerd met plankenbekisting om zo de originele look na te streven. Waar mogelijk worden ook de oorspronkelijke gietijzeren funderingspalen uit de jaren 1890 hergebruikt.

Om de nieuwe betonstructuur (1500 m³) beter te voorzien tegen corrosie van het wapeningstaal wordt deze gewapend met RVS wapeningsstaal en kunststofwapening in plaats van klassiek wapeningsstaal. Dit wapeningsmateriaal is minder vatbaar voor corrosie en is zo beter beschermd tegen de agressieve omstandigheden waarin de Pier zich bevindt.

Om de werken droog te kunnen uitvoeren, werd rondom de toegangsweg van de Pier een droge bouwput gecreëerd door middel van een metershoge, zeewerende, u-vormige kofferdam. Deze kofferdam zorgt er ook voor dat de bemalingen kunnen uitgevoerd worden om aan de dieper gelegen funderingen te kunnen werken.

 • renovatie pier Blankenberge SBE engineering wandelweg #teamsbe #expertsatplay
 • renovatie pier Blankenberge SBE engineering wandelweg #teamsbe #expertsatplay

SBE treedt op als adviserend ingenieur voor de restauratie van de toegangsweg van de Pier:

Taken SBE

 • Voorstudie en voorontwerp t.b.v. aanbesteding
 • Definitief ontwerp
 • Opvolging van de werken

Officiële opening voor grote publiek

Op 19 april werd de vernieuwde pier in Blankenberge opengesteld voor het grote publiek: vanaf dan kan je terug over deze iconische weg wandelen. De werken zijn echter nog niet voorbij. De laatste puntjes moeten nog op de i gezet worden en bovendien moeten de damplaten en de u-vormige kofferdam nog afgebroken worden.

Dit verscheen hierover in de media

 • Bouwkroniek, 20/04/2023 – Lees het volledige artikel hier.

Recente projecten

Van Antwerpen tot India, SBE zet overal ter wereld stappen in vooruitgang en vernieuwing. Hieronder vind je een selectie van onze meest recente projecten.

Bekijk alle projecten

Onze awards

Luchtbeeld van Seine-Schelde - sluis Harelbeke - vistrap - schipy

Heb je vragen?

Aarzel niet om ons te contacteren, we helpen je graag verder!

Contacteer ons