Bestel hier de gratis ‘Inspiratiegids 2024’,
en geniet van meer dan 150 pagina’s aan kunstwerken en landschappen van SBE, Urbanisme & Infra.

Renovatie pier Blankenberge

 • Locatie: BLANKENBERGE [BE]
 • Discipline: BURGERLIJKE BOUWKUNDE & INFRASTRUCTUUR, WATERBOUW
 • Periode: 2017 - 2023
 • Voorlopige oplevering
  Oktober 2023
 • Afbraak kofferdam
  Juni 2023
 • Officiële opening
  19 april 2023
 • Bovenbouw gegoten
  April 2023
 • Funderingen gegoten
  Juni 2022
 • Start afbraak pier
  December 2021
 • Einde studie
  September 2019
 • Start studie
  Maart 2017
 • renovatie pier Blankenberge SBE engineering wandelweg #teamsbe #expertsatplay

De Pier in Blankenberge is sinds april 2023 terug in zijn oude glorie hersteld. De wandelweg tussen het kopgebouw en de zeedijk was aan een grondige renovatie toe. Voor deze renovatie werd SBE in 2016, in samenwerking met het architectenbureau JUXTA, als ontwerper aangesteld door de stad Blankenberge.

Geschiedenis

De allereerste Pier van Blankenberge werd gebouwd in de jaren 1890 en had een gietijzeren hoofddraagconstructie. Tijdens WO I brandde de Pier plat door de Duitse bezetters die vreesden voor het gebruik als aanlegsteiger door vijandelijke troepen

Het stadsbestuur van Blankenberge besloot in 1928 om de Pier aan te kopen en ging in de jaren 30 over tot de heropbouw. Het nieuwe ontwerp werd toevertrouwd aan een samenwerkingsverband van J. Soete, conducteur van Bruggen en Wegen, de Gentse hoogleraar G. Magnel en ingenieur-architect A. Bouquet. De Pier werd herbouwd als gewapende monoliete betonstructuur, waarbij de gietijzeren kolommen van de oorspronkelijke structuur werden geïntegreerd in de nieuwe betonkolommen.

Waarom een renovatie?

De Pier kampte al jaren met de gevolgen van verregaande corrosie van het wapeningsstaal in de betonstructuur. Deze effecten zijn een rechtstreeks gevolg van de locatie, nl. deels in zee en deels op het strand. In het verleden werden reeds verscheidene technieken toegepast zoals herstellingen met spuitbeton, anti-corrosiebehandeling, integrale vervanging van delen, bijkomende betonomstort van de kolommen, … maar tevergeefs.

Na een eerste renovatie van de betonstructuur werd de toegangsweg en het kopgebouw van de Pier bij ministerieel besluit als monument geklasseerd in 2004.

 • renovatie pier Blankenberge SBE engineering wandelweg #teamsbe #expertsatplay
 • renovatie pier Blankenberge SBE engineering wandelweg #teamsbe #expertsatplay
 • renovatie pier Blankenberge SBE engineering wandelweg #teamsbe #expertsatplay
 • renovatie pier Blankenberge SBE engineering wandelweg #teamsbe #expertsatplay

Een ontwerp naar analogie van 1933

Het nieuwe ontwerp oogt strak en slank en wijkt minimaal af van het oorspronkelijke model. De hele gangway is voorzien in licht grijze beton en afgewerkt met donkere accenten, net zoals in de oorspronkelijke plannen van de jaren ’30. De zichtbare delen zijn uitgevoerd met plankenbekisting om zo de originele look na te streven. Waar mogelijk zijn ook de oorspronkelijke gietijzeren funderingspalen uit de jaren 1890 hergebruikt.

Om de nieuwe betonstructuur (1500 m³) beter te voorzien tegen corrosie van het wapeningstaal is deze gewapend met RVS wapeningsstaal in plaats van klassiek wapeningsstaal. Dit wapeningsmateriaal is minder vatbaar voor corrosie en is zo beter beschermd tegen de agressieve omstandigheden waarin de Pier zich bevindt.

Om de werken droog uit te voeren, werd rondom de toegangsweg van de Pier een droge bouwput gecreëerd door middel van een metershoge, zeewerende, u-vormige kofferdam. Deze kofferdam zorgde er ook voor dat het mogelijk was de bemalingen uit te voeren, om zo aan de dieper gelegen funderingen te werken.

 • renovatie pier Blankenberge SBE engineering wandelweg #teamsbe #expertsatplay
 • renovatie pier Blankenberge SBE engineering wandelweg #teamsbe #expertsatplay

Officiële opening voor grote publiek

Op 19 april 2023 is de vernieuwde pier in Blankenberge opengesteld voor het grote publiek: vanaf dan kan je terug over deze iconische weg wandelen. In juni zijn tot slot nog de u-vormige kofferdam met damplaten verwijderd waardoor de pier nu opnieuw schittert zoals in het Interbellum.

FEBE Element Awards winnaar

Als kers op de taart won de Pier van Blankenberge in 2023 ook nog de FEBE Elements Awards ‘Oustanding Precast’. Een professionele jury koos dit project als winnaar vanwege zijn gebruik van prefab betonelementen.

De volledige constructie van de Blankenberge Pier is opgetrokken uit beton, met sterke nadruk op het maximaliseren van prefab elementen, zoals funderingsbalken, dwarsbalken voor de bovenbouw, windschermen, zitbanken en leuningen.

Deze strategie stelde de aannemer in staat om in meer gecontroleerde omstandigheden te werken en tijd te besparen. Ondanks deze moderne aanpak mocht echter geen spoor van geprefabriceerde elementen zichtbaar zijn om zo de authentieke allure van de jaren ’30 te behouden. Alle geprefabriceerde elementen werden daarom ter plaatse verbonden met de rest van de structuur door middel van natte knopen, wat resulteerde in een uniform en naadloos geheel.

Taken SBE

SBE treedt op als adviserend ingenieur voor de restauratie van de toegangsweg van de Pier:

 • Voorstudie en voorontwerp t.b.v. aanbesteding
 • Definitief ontwerp
 • Opvolging van de werken

Recente projecten

Van Antwerpen tot India, SBE zet overal ter wereld stappen in vooruitgang en vernieuwing. Hieronder vind je een selectie van onze meest recente projecten.

Bekijk alle projecten

Onze awards

Nieuws

Benieuwd naar wat er beweegt binnen SBE? Of bij welke projecten we betrokken zijn? Via dit nieuws houden we jullie op de hoogte van onze projecten en het reilen en zeilen binnen SBE .

Ontdek onze artikels
Luchtbeeld van Seine-Schelde - sluis Harelbeke - vistrap - schipy

Heb je vragen?

Aarzel niet om ons te contacteren, we helpen je graag verder!

Contacteer ons