Bestel hier de gratis ‘Inspiratiegids 2024’,
en geniet van meer dan 150 pagina’s aan kunstwerken en landschappen van SBE, Urbanisme & Infra.

Renovatie Mexicobruggen

 • Locatie: ANTWERPEN [BE]
 • Discipline: BURGERLIJKE BOUWKUNDE & INFRASTRUCTUUR, INDUSTRIE & GEBOUWEN, URBANISME & ONTWERP
 • Periode: 2014 - 2017
 • Einde studie
  2017
 • Start studie
  2014
 • Mexicobruggen renovatie SBE engineering #teamsbe #expertsatplay
 • Mexicobruggen renovatie SBE engineering #teamsbe #expertsatplay
 • Mexicobruggen renovatie SBE engineering #teamsbe #expertsatplay

De Mexicobruggen situeren zich in het Antwerpse havengebied op de rechteroever van de Schelde, tussen het Kattendijkdok en het Houtdok. De huidige constructie is een complex van 2 identieke rolbasculebruggen van het type Scherzer met een elektrische aandrijving, welke in 2001 als monument werden beschermd. Deze renovatie maakte deel uit van het overkoepelende project “Noorderlijn”, ook wel bekend onder de technische naam Brabo II, waarmee het noorden van Antwerpen in verschillende fasen bereikbaar wordt gemaakt met de tram.

De bruggen werden tijdens een grondige totaalrenovatie aangepast zodat een tweerichtingstramlijn over Mexicobrug Oost kon aangelegd worden en er tweerichtingswegverkeer over Mexicobrug West mogelijk werd.

Mexicobruggen renovatie SBE engineering #teamsbe #expertsatplay

Dankzij de verscheidenheid van disciplines binnen SBE kon dit project vanuit een geïntegreerde benadering worden gecoördineerd. Door middel van rekstrookmetingen werd de bestaande toestand onderzocht, waaruit een vermoeiingsanalyse kon opgesteld worden en de nodige versterkingen konden worden ontworpen. Ook werd de volledige elektromechanische uitrusting onder de loep genomen en werd o.a. de mechanische brugklap aangepast en vernieuwd.

Mexicobruggen renovatie SBE engineering #teamsbe #expertsatplay

Daarnaast werd er binnen dit project door SBE een nieuw bedieningsgebouw ontworpen. Dit gebouw strekt zich uit op een geïsoleerd stukje kade ten oosten van de brug en dienst als uitbreiding op het bestaande bedieningsgebouw dat eveneens beschermd is als monument. Ook de renovatiestudie van dit beschermd bedieningsgebouw, werd door SBE opgemaakt.

Tijdens de heraanleg van de Zuidkade in het Houtdok werd ook de kademuur langsheen dit gebouw vernieuwd naar een ontwerp van SBE. De aansluitende oeverbescherming naar de Mexicobruggen en het Kempisch dok werden ook vervangen door een nieuwe oeverbescherming.

Taken SBE

 • SBE heeft gezorgd voor een volledig aanbestedingsdossier voor de renovatiewerkzaamheden
 • Onderzoek bestaande toestand (o.a. door middel van rekstrookmetingen)
 • Rekenmodel en vermoeiingsanalyse (obv rekstrookmetingen)
 • Ontwerp van de benodigde versterkingen

Dit verscheen in de media

Bekijk de reportage van dit project bij Archello hier

Recente projecten

Van Antwerpen tot India, SBE zet overal ter wereld stappen in vooruitgang en vernieuwing. Hieronder vind je een selectie van onze meest recente projecten.

Bekijk alle projecten

Onze awards

Nieuws

Benieuwd naar wat er beweegt binnen SBE? Of bij welke projecten we betrokken zijn? Via dit nieuws houden we jullie op de hoogte van onze projecten en het reilen en zeilen binnen SBE .

Ontdek onze artikels
Luchtbeeld van Seine-Schelde - sluis Harelbeke - vistrap - schipy

Heb je vragen?

Aarzel niet om ons te contacteren, we helpen je graag verder!

Contacteer ons