Bestel hier de gratis ‘Inspiratiegids 2024’,
en geniet van meer dan 150 pagina’s aan kunstwerken en landschappen van SBE, Urbanisme & Infra.

Polyvalente werkplaats NMBS

 • Locatie: MELLE [BE]
 • Discipline: INDUSTRIE & GEBOUWEN
 • Periode: 2014 - 2017
 • Einde studie
  2017
 • Start bouw
  Juni 2014
 • Start studie
  Mei 2014
 • Polyvalente werkplaats NMBS engineering SBE #teamsbe #expertsatplay
 • Polyvalente werkplaats NMBS engineering SBE #teamsbe #expertsatplay
 • Polyvalente werkplaats NMBS engineering SBE #teamsbe #expertsatplay
 • Polyvalente werkplaats NMBS engineering SBE #teamsbe #expertsatplay

De nieuwe polyvalente werkplaats Melle van de NMBS vervangt de tractiewerkplaats Merelbeke en de centrale werkplaats Gentbrugge. Beide sites waren sterk verouderd en niet uitgerust om de nieuwe treinstellen te onderhouden. De nieuwe werkplaats is gebouwd op het oude rangeerstation tussen de Vijver- en de Nonnenwegel, op de as van belangrijke spoorlijnen Brussel-kust-Antwerpen.

Twee grote hallen met werkplaatsen en bijhorende gebouwen werden opgetrokken voor onderhoud, herstelling en schoonmaak van treinen. De werken omvatten de ruwbouw, afwerking en uitrustingswerken, inclusief spooraanleg binnenin de hallen.

Polyvalente werkplaats NMBS engineering SBE #teamsbe #expertsatplay

De betonvloeren van beide grote hallen vergden speciale aandacht. Enerzijds werd absolute waterdichtheid geëist. Anderzijds betreffen dit monoliete platen van maar liefst 200 meter op 200 meter. Door deze enorme afmetingen diende bijzondere aandacht te worden besteed aan krimpeffecten en beperking van de scheurvorming. SBE wordt vanuit haar expertise en kennis ingeschakeld om het volledige uitvoeringsontwerp van deze vloeren op zich te nemen, inclusief planopmaak.

Daarnaast onderzocht SBE ook alternatieven voor het basisontwerp van de hallen, wat een stalen constructie betrof. Alternatieve uitvoeringen werden onderzocht in een staal-betonconstructie en uiteindelijk gevonden in een volledige betonstructuur.

Taken SBE

 • Volledige uitvoeringsontwerp incl. opmaak van wapenings- en bekistingstekeningen van zowel de twee grote hallen als de bijgebouwen
 • Haalbaarheidsstudie voor de twee grote hallen: In de haalbaarheidsstudie werd gezocht of andere opties mogelijk zijn dan de volledige skeletbouw uitsluitend in staal uit te voeren. Hiervoor werden alternatieve uitvoeringen onderzocht in een staal-betonconstructie en gevonden in een volledige betonstructuur

Recente projecten

Van Antwerpen tot India, SBE zet overal ter wereld stappen in vooruitgang en vernieuwing. Hieronder vind je een selectie van onze meest recente projecten.

Bekijk alle projecten

Onze awards

Nieuws

Benieuwd naar wat er beweegt binnen SBE? Of bij welke projecten we betrokken zijn? Via dit nieuws houden we jullie op de hoogte van onze projecten en het reilen en zeilen binnen SBE .

Ontdek onze artikels
Luchtbeeld van Seine-Schelde - sluis Harelbeke - vistrap - schipy

Heb je vragen?

Aarzel niet om ons te contacteren, we helpen je graag verder!

Contacteer ons