Bestel hier de gratis ‘Inspiratiegids 2024’,
en geniet van meer dan 150 pagina’s aan kunstwerken en landschappen van SBE, Urbanisme & Infra.

Pater Sangersbrug

 • Locatie: MAASEIK [B] & ECHT-SUSTEREN [NL]
 • Discipline: BURGERLIJKE BOUWKUNDE & INFRASTRUCTUUR
 • Periode: 2023 - ...
 • Start ontwerpfase
  Maart 2024
 • Tenderfase
  November - december 2023
Copyright: De Vlaamse Waterweg – Architectonisch ontwerp: ZJA

De Pater Sangersbrug, ook wel beter bekend als de Maasbrug, verbindt België met Nederland. Deze brug is al meer dan 70 jaar oud en is dus dringend aan vervanging toe. In opdracht van de Vlaamse Waterweg wordt ten zuiden van de huidige brug een nieuwe brug gebouwd.

Waterdoortocht

Na inspecties bleek dat de sterk verouderde Pater Sangersbrug extra schade opgelopen had door de waterbom en hoge waterstanden in de zomer van 2021. Daarom werd de Maasbrug ingedeeld in de categorie 4, wat zoveel betekent als ‘dringend aan te pakken’.

De nieuwe Maasbrug

Het ontwerp van de nieuwe brug omvat een verbreding van de brug om deze aantrekkelijker te maken voor actieve weggebruikers, waaronder veel fietsers. Aangezien dit een belangrijk fietspad is voor schoolgaande jeugd, woon-werkverkeer en toerisme in de regio, wordt de nieuwe brug aangepast aan dit drukke fietsverkeer.

Omdat er te weinig ruimte is voor deze nieuwe brug op de huidige locatie, wordt deze verplaatst ten zuiden van de huidige brug. Met een lengte van 185 meter, 33 meter langer dan de huidige brug, en een breedte van 21 meter, belooft het duurzame ontwerp beter gescheiden en veiligere verkeersstromen. De nieuwe Pater Sangersbrug biedt kansen voor de opwaardering van de geplande fietssnelweg en verbetert de scheiding tussen actieve weggebruikers en gemotoriseerd verkeer. Fietsers en voetgangers krijgen afzonderlijke zones van respectievelijk 5,8 meter en 3,5 meter breed, extra breed en extra veilig dus.

Pater Sangersbrug groen loper hond kind beer mama
Copyright: De Vlaamse Waterweg – Architectonisch ontwerp: ZJA

Grensoverschrijdende samenwerking

Omdat deze brug op het grondgebied van twee verschillende landen komt, streefde onze opdrachtgever, De Vlaamse Waterweg, naar een ontwerpteam bestaande uit zowel Nederlanders als Belgen. Daarom bundelen onze SBE collega’s in Nederland en België met veel plezier hun krachten. Met enthousiasme zetten zij hun gezamenlijke technische vaardigheden in om niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk bruggen te slaan in deze interculturele samenwerking.

Deel van het bouwteam


SBE is aangesteld als partner van het samenwerkingsverband tussen Hye, Victor Buyck en Hoogmartens. Door middel van deze aanpak staan De Vlaamse Waterweg en alle betrokken partijen in een zeer vroeg stadium van dit project met elkaar in contact om samen tot een ontwerp te komen. Dit biedt heel wat voordelen:

 • Onze opdrachtgever, De Vlaamse Waterweg, betrekt op die manier reeds een bij uitstek deskundige op het gebied van de uitvoering van bouwwerken en de daarmee samenhangende kostentechnische aspecten al tijdens de ontwerpfase van dit project.
 • De bouwondernemer kan, doordat hij zelf betrokken is bij de voorbereiding van het bouwproject, zijn specifieke ervaring en deskundigheid aan het bouwteam ten dienste stellen. Vanuit deze ervaring en deskundigheid kan de bouwondernemer suggesties doen met betrekking tot kosten, kwaliteit en efficiency van het bouwplan.
 • De Vlaamse Waterweg heeft op deze wijze de garantie dat het bouwproject op de meest efficiënte wijze tot stand wordt gebracht, waarbij prijs en kwaliteit in optimale verhouding staan.

Taken SBE

 • Het constructieve ontwerp van de brug
 • Het wegontwerp
 • De grond- en waterkeringen
 • Het duurzaamheidsaspect binnen het project
 • De landschappelijke integratie
 • Geotechniek binnen het project
 • BIM-aspecten binnen het project
Meer info over burgerlijke bouwkunde & infrastructuur

Verschenen in de media

 • 4/4/24 – Lees het artikel in Architectura hier

Recente projecten

Van Antwerpen tot India, SBE zet overal ter wereld stappen in vooruitgang en vernieuwing. Hieronder vind je een selectie van onze meest recente projecten.

Bekijk alle projecten

Onze awards

Luchtbeeld van Seine-Schelde - sluis Harelbeke - vistrap - schipy

Heb je vragen?

Aarzel niet om ons te contacteren, we helpen je graag verder!

Contacteer ons