Bestel hier de gratis ‘Inspiratiegids 2024’,
en geniet van meer dan 150 pagina’s aan kunstwerken en landschappen van SBE, Urbanisme & Infra.

Omgevingsaanleg VLIZ Oosteroever in Oostende

 • Locatie: OOSTENDE [BE]
 • Discipline: BURGERLIJKE BOUWKUNDE & INFRA, URBANISME & ONTWERP
 • Periode: 2022 - 2023
 • Einde studie
  2023
 • Start studie
  2022

Het project Oosteroever situeert zich ten oosten van de voorhaven van Oostende en fungeert op landschappelijk niveau als een belangrijke schakel tussen land en zee. Deze zone biedt een potentieel kader voor toekomstige stedelijke ontwikkelingen en vernieuwingen. Het hoofddoel van deze opdracht was dan ook om de inzichten en belangen van de betrokken stakeholders te verkennen en vervolgens om te zetten in een samenhangende inrichtingsvisie.

De projectzone wordt vandaag voornamelijk gekenmerkt door zijn grote hoeveelheid aan verharde oppervlakte. De huidige materialisatie en vormgeving dragen bij aan de barrière werking tussen de nieuwe woongebieden op Oosteroever en het duinengebied langsheen de Noordzee.

De beoogde herinrichting van het openbaar domein heeft als doel de bestaande scheidingsfunctie te doorbreken. Deze ruimte krijgt de mogelijkheid om te fungeren als een verbindingspunt tussen de stedelijke en natuurlijke omgeving. Om dit te doen worden landschappelijke verbanden gelegd met de bestaande open ruimte, de duinen en de strandzone. Tussen deze verbindingen worden kwalitatieve verblijfsplekken geïntegreerd voor wandelaars en passanten.

Om de toegankelijkheid te optimaliseren wordt verder ingezet op de optimalisatie van recreatieve routes waarbij de wandelaar en fietser een duidelijke prominente rol krijgt binnen het straatbeeld. De bereikbaarheid van onder andere de verschillende bedrijven blijft echter wel gegarandeerd voor gemotoriseerd verkeer, waarbij de diverse vervoermodi waar nodig gescheiden worden.

In teken van duurzaamheid en klimaatbestendigheid wordt overmatige verharding vervangen door kwalitatieve groenvakken waardoor ook de waterinfiltratie wordt geoptimaliseerd en het hitte-effect van de verharde oppervlakte wordt gereduceerd.

Taken SBE

SBE staat in voor het hele inrichtingsvisie (stedenbouw – landschap – architectuur – bouwkunde – infrastructuur):

 • Inventarisatie en advies
 • Ontwerpend onderzoek en projectdefinitie
 • Opmaak masterplan
 • Kostenraming
 • Opmaak (3D)- visualisaties

Recente projecten

Van Antwerpen tot India, SBE zet overal ter wereld stappen in vooruitgang en vernieuwing. Hieronder vind je een selectie van onze meest recente projecten.

Bekijk alle projecten

Onze awards

Luchtbeeld van Seine-Schelde - sluis Harelbeke - vistrap - schipy

Heb je vragen?

Aarzel niet om ons te contacteren, we helpen je graag verder!

Contacteer ons