Bestel hier de gratis ‘Inspiratiegids 2024’,
en geniet van meer dan 150 pagina’s aan kunstwerken en landschappen van SBE, Urbanisme & Infra.

Krammersluizen

 • Locatie: BRUINISSE [NL]
 • Discipline: BURGERLIJKE BOUWKUNDE & INFRASTRUCTUUR, WATERBOUW
 • Periode: 2024 - ...
Krammersluizen met boot en windmolens en brug

De Philipsdam, onderdeel van de Deltawerken, scheiden niet alleen het zoet en zout water in Zeeland maar verdedigen Nederland ook tegen hoogwater. De Krammersluizen maken de scheepvaart doorheen de Philipsdam mogelijk en vormen dus een essentieel deel van dit verdedigingsmechanisme. Na 37 jaar dienst, is renovatie van dit sluizencomplex noodzakelijk. De renovatie van het gehele sluizencomplex is door Rijkswaterstaat gegund aan het samenwerkingsverband ZEEKR. In opdracht van BESIX, de hoofdaannemer van ZEEKR, werkt SBE aan het ontwerpen van staalbouwkundige aanpassingen en modernisering van de technische systemen.

Onderdeel van de Philipsdam

De Krammersluizen vormen een belangrijk onderdeel van de Philipsdam, die deel uitmaakt van de Deltawerken, het Nederlandse verdedigingssysteem tegen hoogwater. De Philipsdam scheidt de zoete wateren van de Krammer en het Volkerak van het zoute water van de Oosterschelde. Hierdoor ontstaat een zoet randmeer met een stabiel waterpeil, wat voordelig is voor o.a. de land- en tuinbouw op het vasteland.

Krammersluizencomplex

Na een bouwperiode van ongeveer tien jaar werd het sluizencomplex bijna vier decennia geleden officieel geopend.
Het complex bestaat uit twee duwvaarsluizen voor beroepsvaart met een doorvaarbreedte van 24 meter en een lengte van 280 meter, evenals twee kleinere jachtsluizen voor pleziervaart. De Krammersluizen zijn de grootste betonconstructie die Rijkswaterstaat ooit heeft laten bouwen en vormen een essentieel onderdeel van de scheepvaartcorridor Rotterdam-Parijs. De twee roldeuren van de sluis hebben dimensies van 26 x 12 x 4 meter en wegen ongeveer 400 ton per stuk. Jaarlijks passeren ongeveer 60.000 schepen door deze sluizen.

 • Krammersluizen roldeur aanzicht 1
  Roldeur van de Krammersluizen
 • Krammersluizen roldeur aanzicht 2
  Roldeur van de Krammersluizen
Krammersluizen - ZEEKR logo

Samenwerkingsverband ZEEKR

Na bijna vier decennia in bedrijf te zijn geweest, is een ingrijpende renovatie van de Krammersluizen hoogstnoodzakelijk. De renovatie van het gehele sluizencomplex is gegund aan hoofdaannemer BESIX en heeft een contractuele waarde van ruim 417 miljoen euro.
Om deze uitdaging tot een goed einde te brengen, heeft BESIX het samenwerkingsverband ZEEKR opgericht, waarbinnen SBE voornamelijk met de partners Demako (uitvoerder elektromechanica) en Iemants (uitvoerder staalbouw) zal samenwerken.
De werkzaamheden starten eind 2025 en worden volgens planning in het najaar van 2028 afgerond.

Renovatie

De algemene missie van dit project is om de beschikbaarheid, doorstroming en duurzaamheid van de Krammersluizen tijdens en na de renovatie te waarborgen. Samen streven we naar een veilige, efficiënte en voorspelbare verlenging van de levensduur. Dit doen we met eigenaarschap, publieksgerichtheid en optimale informatievoorziening.

Deze renovatie verhoogt de capaciteit van de duwvaartsluizen aanzienlijk door het huidige nivelleersysteem met omloopriolen te vervangen door nivellering via vlinderkleppen in de roldeuren. Voor de duwvaarsluizen wordt een nieuwe zoet-zout scheiding ontworpen met een bellenscherm ter vervanging van het huidige systeem. Dit huidige systeem is namelijk gebaseerd op dichtheidsverschillen en het gebruik van spaarbekkens. Bovendien zal er door de renovatie minder frequent onderhoud noodzakelijk zijn, wordt het complex vanop afstand bedienbaar en voldoet het straks weer aan de laatste normen en richtlijnen, waaronder de machinerichtlijn.

Taken SBE

SBE is verantwoordelijk voor het voorontwerp, definitief ontwerp en uitvoeringsontwerp van de staalbouwkundige aanpassingen van de roldeuren waaronder:

 • Studie van de nivelleeropeningen met vlinderkleppen
 • Inbouw van de luchtkisten
 • Ontkoppelen van de onderrolwagens
 • Ombouw technische ruimtes
 • Ontwerp van de noodschuiven
 • Algemene stabiliteit van de deuren onder alle mogelijke hydraulische randvoorwaarden conform prognoses tot 2087

Recente projecten

Van Antwerpen tot India, SBE zet overal ter wereld stappen in vooruitgang en vernieuwing. Hieronder vind je een selectie van onze meest recente projecten.

Bekijk alle projecten

Onze awards

Nieuws

Benieuwd naar wat er beweegt binnen SBE? Of bij welke projecten we betrokken zijn? Via dit nieuws houden we jullie op de hoogte van onze projecten en het reilen en zeilen binnen SBE .

Ontdek onze artikels
Luchtbeeld van Seine-Schelde - sluis Harelbeke - vistrap - schipy

Heb je vragen?

Aarzel niet om ons te contacteren, we helpen je graag verder!

Contacteer ons