Dit zeedijkproject kadert binnen het ‘Masterplan Kustveiligheid’ van de afdeling Kust binnen het Agentschap Maritieme Dienstverlening van de Vlaamse Overheid, welke de veiligheid van de Noordzeeregio onder het veranderende klimaat wil garanderen. Dit plan omvat o.a. het ontwerp en de herinrichting van de zeedijk te Middelkerke en Westende. In overleg met de gemeente is gekozen om de bestaande zeedijk te verstevigen door middel van een golfdempende uitbouw (GDU) in de commerciële zones en een groene zeedijk met helmgras in de overige zones.
De THV Groene Zeedijk (bestaande uit SBE, MOP Urban Design, Plantec en CLUSTER) won deze ontwerpwedstrijd met een duurzaam, uniek en innovatief ontwerp zonder daarbij de technische vereisten oneer aan te doen. Met het ontwerp wil het team de vernieuwing van de zeedijk gebruiken om Middelkerke en Westende als toeristische badplaats (opnieuw) op de kaart te zetten. Hiermee wonnen we dan ook Blue Innovation Awards, uitgereikt door De Blauwe Cluster.
In de eerste fase van het project (winterseizoen 2020-2021) werd de groene zeedijk ten westen van het commerciële hart van Westende voltooid. In de laatste fase (winterseizoen 2022-2023) werd de oostelijke groene zeedijk volgens hetzelfde concept gefinaliseerd. In deze zones wordt maximaal ingezet op meer groen met een toekomstgerichte ‘zachte’ zeewering. Een wandeling tussen het nieuw aangeplante helmgras voor de zeedijk zorgt voor een optimale beleving.
In het winterseizoen 2021-2022 werden de werken voor de bouw van de GDU in het centrum van Westende uitgevoerd. Het sluitstuk van deze GDU-sectie ter hoogte van het Rauschenbergplein werd in het laatste werkseizoen afgewerkt (winterseizoen 2022-2023). Bij het ontwerp van deze ‘harde’ zeewering ter hoogte van de GDU en het Rauschenbergplein zijn drie ruimtelijke principes gebruikt om de visuele beleving van de zee en het strand te versterken:
Met deze visie beschouwt het team de uitbouw eerder als een integraal onderdeel van het strand dan een verbreding van de zeedijk. Dit concept krijgt een specifieke doorvertaling in de materialisatie, de kleurschakering en de beplantingsstructuur van de GDU. Hierdoor sluit de GDU naadloos aan op de zones ten oosten en westen waar de groene zeedijk gerealiseerd wordt. Op die manier wordt een nieuwe totaalbeleving van de zeedijk in Westende gecreëerd.
Binnen de THV Groene Zeedijk staat SBE binnen deze opdracht in voor volgende aspecten:
Van Antwerpen tot India, SBE zet overal ter wereld stappen in vooruitgang en vernieuwing. Hieronder vind je een selectie van onze meest recente projecten.
Benieuwd naar wat er beweegt binnen SBE? Of bij welke projecten we betrokken zijn? Via dit nieuws houden we jullie op de hoogte van onze projecten en het reilen en zeilen binnen SBE .