Bestel hier de gratis ‘Inspiratiegids 2024’,
en geniet van meer dan 150 pagina’s aan kunstwerken en landschappen van SBE, Urbanisme & Infra.

Het Digitaal Transformatie avontuur van SBE

05/09/2023
Bovenaanzicht van Royerssluis - haven Antwerpen Schelde Albertkanaal - basculebrug met roldeur en sluisdeur - BIm modelbasculebrug roldeur BIM sluisdeur

Al meer dan drie decennia zet SBE in op innovatie om buitengewone projecten te realiseren. Onlangs hebben we een cruciale mijlpaal bereikt in dit digitale transformatieproces, namelijk de implementatie van een Gemeenschappelijke Data Omgeving (CDE) voor al onze projecten, mogelijk gemaakt door Autodesk Construction Cloud.  

Kevin De Maesschalck, BIM Manager bij SBE, werd geïnterviewd door Autodesk over zijn ervaringen in dit project. Lees het volledige interview hier.

Meer dan tien jaar geleden begon SBE de benadering van bouw- en ingenieursprojecten te revolutioneren door middel van Building Information Modeling (BIM) -technologie. Aanvankelijk lag de focus op 3D-ontwerpoplossingen, voornamelijk voor het maken van tekeningen en materiaalhoeveelheden. Erkennend de noodzaak van holistisch informatiemanagement en samenwerking, maakte SBE de overgang naar een BIM-gerichte aanpak. Het keerpunt voor deze transformatie was het prijswinnende Royerssluis-project in België, dat het belang van een Common Data Environment (CDE) voor effectieve samenwerking benadrukte.

Het keerpunt: het Royerssluis Project

Het Royerssluis-project, gelegen bij de toegangspoort tot de haven van Antwerpen-Brugge, was een cruciaal dossier voor SBE. Het was het grootste project op dat moment en het eerste dat volledig in BIM werd uitgevoerd in samenwerking met de klant. Deze ervaring toonde de kracht van een CDE in het stroomlijnen van workflows, centraliseren van markeringen op tekeningen en het vergemakkelijken van communicatie, wat leidde tot de overstap naar Autodesk Construction Cloud.

Uitbreiden van de voordelen naar de hele organisatie

SBE erkende de noodzaak om de voordelen van BIM uit te breiden buiten hun BIM-afdeling. Kevin De Maesschalck werkte aan de integratie van BIM in de hele organisatie, wat een verschuiving in werkmethoden voor projectteams vereiste. De belangrijkste behoeften omvatten een cloudgebaseerd platform voor directe 3D-modelcreatie en workflows voor het centraliseren en standaardiseren van beoordelingen en probleembeheer.

Autodesk Docs en BIM Collaborate Pro, beide onderdeel van Autodesk Construction Cloud, speelden een cruciale rol bij het creëren van een gecentraliseerd platform voor SBE. Dit platform loste het probleem op van het uitwisselen van informatie en het wijzigen van modellen zonder verlies van gegevens.

Draagvlak Creëren: Personeel en Klanten Voorbereiden

Om een soepele overgang te waarborgen, werkte SBE samen met hun marketingafdeling aan een volwaardig uitrolplan. Een interne campagne met de titel ‘Autodesk Construction Cloud komt eraan’ gaf de collega’s inzicht in de voordelen van het platform. Introductie-evenementen, handleidingen en interne trainingssessies werden georganiseerd. Bovendien werden ook externe informatiesessies voor klanten die niet bekend waren met Autodesk Construction Cloud gehouden om transparantie op te bouwen en de klantrelaties te versterken.

Het Resultaat: Transparantie, Tijdsbesparing en Inzicht

De implementatie van een CDE in Autodesk Docs en gedigitaliseerde markeringen en revisie-workflows resulteerde in een verhoogde transparantie, verbeterde kwaliteitscontroles en het elimineren van communicatiekloven. Teams kunnen nu gemakkelijk communiceren over plannen en projectstatussen bijhouden, wat leidt tot aanzienlijke tijdsbesparingen.

De Toekomst

De toewijding van SBE aan standaardisatie heeft geleid tot de integratie van Autodesk Construction Cloud voor alle projecten, ongeacht het type of de omvang. Gegevensinteroperabiliteit heeft fragmentatie verminderd en samenwerking verbeterd. De focus ligt nu op continue verbetering, het herzien van processen en meegroeien met opkomende technologieën.

Asset-eigenaren stuwen de industrie voorwaarts door projectinformatie te centraliseren en overdrachts- en onderhoudsprocessen te optimaliseren. SBE blijft zich inzetten voor het omarmen van technologie, het standaardiseren van processen en het prioriteren van samenwerking om te voldoen aan de evoluerende behoeften van de industrie.

Het avontuur van SBE naar BIM, aangedreven door Autodesk Construction Cloud, heeft hun bouw- en ingenieursprojecten getransformeerd en efficiëntie, transparantie en verbeterde klanttevredenheid gebracht. Door opkomende technologieën te omarmen, zijn ze goed gepositioneerd om duurzame, hoogwaardige oplossingen te bieden voor hun klanten en de steeds veranderende industrie.

Luchtbeeld van Seine-Schelde - sluis Harelbeke - vistrap - schipy

Heb je vragen?

Aarzel niet om ons te contacteren, we helpen je graag verder!

Contacteer ons