Bestel hier de gratis ‘Inspiratiegids 2024’,
en geniet van meer dan 150 pagina’s aan kunstwerken en landschappen van SBE, Urbanisme & Infra.

De nieuwe fietsers- en voetgangersbrug tussen Waregem en Wielsbeke is in gebruik

01/04/2023
opening fietsbrug waregem wielsbeke

Op zaterdag 1 april 2023 om 10 uur openden Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters, West-Vlaams gedeputeerde voor toerisme en recreatie Sabien Lahaye-Battheu, de directie van De Vlaamse Waterweg nv, burgemeester Jan Stevens van Wielsbeke en schepen Rik Soens van Waregem de Vlasbrug.

Projectbeschrijving

De Vlasbrug over de Leie tussen Wielsbeke en Waregem is officieel ingewandeld en ingefietst. Niet alleen fietsers en voetgangers kunnen nu de Leie over, ook voor wie in een rolwagen zit is het een veilige oversteekplaats. Dat merkt gemeenteraadslid Ann Vanheusden uit Waregem (CD&V): “Als het mooi weer is kom ik vaak wandelen langs de Leie en nu hier ook aan de overkant geraken maakt het veel aangenamer.” Van op de brug heb je een prachtig uitzicht op de Leievallei. De fietsersbrug is een nieuwe toeristisch-recreatieve link op het fietsnetwerk. Ze verbindt niet alleen de jaagpaden aan de beide kanten van de Leie, maar ook de natuurgebieden zoals de Zavelputten, Ooigembos en de Oude Leiearm.

De naam van de brug verwijst naar de vroegere vlasnijverheid in de streek. Sinds de 19de eeuw zorgde die voor veel welvaart. “De brug is ook een extra troef voor toeristen”, zegt Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD) van Westtoer en gedeputeerde van de provincie. “Het is een mooie rustplek. En er komt later nog een picknickplek.” De Vlasbrug doet beide gemeentes dromen over een uitgebreid natuurdomein, al dan niet provinciaal. Waregem heeft plannen om dit natuur- en parkgebied uit te breiden.

Stalen constructie

De brug is van staal. Ze is in totaal 165 meter lang met een overspanning van 60 meter over de Leie. Voor de schepen die eronder varen is de doorvaarhoogte zo’n 7 meter.

De bouw van de brug kadert binnen het Seine-Schelde-project dat de vaarroute moet voorbereiden op grotere container- en vrachtschepen. Daardoor zou het vrachtverkeer langs de weg moeten afnemen.

Dankzij deze nieuwe fiets- en voetgangersbrug zullen fietsers en voetgangers de Leie tussen Waregem en Wielsbeke vlot en veilig kunnen oversteken. Vanaf de brug krijgen ze tegelijk een mooi uitzicht op de Leievallei en kunnen ze genieten van de natuur en toeristische trekpleisters op beide oevers.

  • opening fietsbrug waregem wielsbeke
  • opening fietsbrug waregem wielsbeke
  • opening fietsbrug waregem wielsbeke
  • opening fietsbrug waregem wielsbeke
  • opening fietsbrug waregem wielsbeke
  • opening fietsbrug waregem wielsbeke
  • opening fietsbrug waregem wielsbeke

Dit verscheen hierover ook in de pers:

  • Ontdek hier de bijdrage op Focus TV, dd 1/4/2023
  • Bekijk hier de reportage op VRT Nieuws, dd 1/4/2023

Het project

Ander nieuws

Benieuwd naar wat er beweegt binnen SBE? Of bij welke projecten we betrokken zijn? Via dit nieuws houden we jullie op de hoogte van onze projecten en het reilen en zeilen binnen SBE .

Ontdek onze artikels
Luchtbeeld van Seine-Schelde - sluis Harelbeke - vistrap - schipy

Heb je vragen?

Aarzel niet om ons te contacteren, we helpen je graag verder!

Contacteer ons