Bestel hier de gratis ‘Inspiratiegids 2024’,
en geniet van meer dan 150 pagina’s aan kunstwerken en landschappen van SBE, Urbanisme & Infra.

Enthousiaste studenten over de vloer bij SBE

28/03/2023
scholenproject fietsbrug vijfstraten

Op dinsdag 28 maart werden 200 leerlingen derde graad secundair onderwijs uit verschillende scholen van Sint-Niklaas ondergedompeld in het bouwproces van de nieuwe fietsbrug die zal gebouwd worden aan Vijfstraten in Sint-Niklaas als onderdeel van de fietssnelweg F4 tussen Gent en Antwerpen.

Belgian Construction Award winning campagne

Naar het voorbeeld van de bekroonde communicatie publiekscampagne in 2022 (https://belgianconstructionawards.be/winnaars-2022/)  kregen de studenten ook dit jaar de kans om vier verschillende sessies te volgen bestaande uit zowel lezingen als interactieve workshops. De sessies werden op drie verschillende locaties op wandelafstand van het eigenlijke projectgebied gehouden.

Sessie 1 (‘t Bauhuis, Slachthuisstraat Sint-Niklaas):

Schepen van mobiliteit Carl Hanssens vertelde over mobiliteit in de stad en waarom een omslag naar duurzame mobiliteit noodzakelijk is. Provincie Oost-Vlaanderen deed aansluitend het belang van fietssnelwegen op intergemeentelijk niveau en de daarbij horende modal shift uit de doeken.

Sessie 2 (Werfbezoek, Sint-Niklaas):

De ontwerpers van de brug (SBE nv) namen samen met de aannemers (Viabuild nv en CSM steelstructures nv) de studenten mee op werfbezoek.  Timing, budget, ontwerp en uitvoeringstechnieken kwamen aan bod.

Sessie 3 (SBE, Slachthuisstraat, Sint-Niklaas):

Tijdens een rondleiding doorheen de kantoren van het multidisciplinaire studiebureau SBE nv werd de studenten verduidelijkt hoe je moet omgaan met dergelijke complexe infrastructuurprojecten. Door middel van tekeningen, wiskundige modellen en een gesprek met verschillende profielen kregen de studenten een beter beeld wat dit precies inhoudt.

Sessie 4 (‘t Bauhuis, Slachthuisstraat Sint-Niklaas):

Via een VR fietssimulator konden de studenten het nieuwe traject van de fietsbrug Vijfstraten beleven en kon men zo de meerwaarde van het project makkelijk aanvoelen. Het traject dat gefietst werd in de VR beleving, bootst de effectieve hellingsgraden na om de ervaring als fietser zo realistisch mogelijk te maken. En dit zowel met als zonder VR-bril. Op diezelfde locatie werkten de leerlingen ook samen aan de bouw van een bamboe-brug, en konden ze hun eigen kennis in praktijk brengen. Een echte uitdaging voor de toekomstige ingenieurs, architecten en tekenaars uit de verschillende richtingen derde graad secundair; uit sterk wiskundige richtingen, architecturale vormgeving, groenbeheer en technische richtingen van verschillende scholen in Sint-Niklaas (SJKS, Portus Berkenboom, Scholen Da Vinci, Sint-Carolus, Broeders Humaniora, OLVP, Berkenboom Humaniora)

Aangezien de bouw van de brug reeds gestart is, en dit in het centrum van de stad zullen de leerlingen gedurende de komende maanden ook de kans krijgen de evolutie van de brug verder mee op te volgen.

We hopen de deelnemers op deze manier warm te maken voor wetenschappelijke richtingen door hen in contact te brengen met concrete projecten vlak bij de school. De link met de bedrijfswereld wordt ook aangehaald en de leerlingen zelf leren elkaar beter kennen over de grenzen van hun school heen. Tenslotte proberen we hen het belang van duurzame mobiliteit bij te brengen.

Dit verscheen hierover in de media:

 • Lees hier de bijdrage in Het Laatste nieuws, dd 28/03/2023
 • Ontdek hier het artikel in GVA, dd 29/3/2023
 • Bekijk hier de reportage op TV Oost, dd 28/03/2023
 • scholenproject fietsbrug vijfstraten
 • scholenproject fietsbrug vijfstraten
 • scholenproject fietsbrug vijfstraten
 • scholenproject fietsbrug vijfstraten
 • scholenproject fietsbrug vijfstraten
 • scholenproject fietsbrug vijfstraten
 • scholenproject fietsbrug vijfstraten
 • scholenproject fietsbrug vijfstraten
 • scholenproject fietsbrug vijfstraten
 • scholenproject fietsbrug vijfstraten
 • scholenproject fietsbrug vijfstraten

Het project

Ander nieuws

Benieuwd naar wat er beweegt binnen SBE? Of bij welke projecten we betrokken zijn? Via dit nieuws houden we jullie op de hoogte van onze projecten en het reilen en zeilen binnen SBE .

Ontdek onze artikels
Luchtbeeld van Seine-Schelde - sluis Harelbeke - vistrap - schipy

Heb je vragen?

Aarzel niet om ons te contacteren, we helpen je graag verder!

Contacteer ons