We are back with the fifth edition of the Student Challenge design competition for students. Are you ready? Discover the challenge and how you can win the competition here.

Carbon footprint resulaten 2023

25/10/2024

We hebben onlangs onze CO2-voetafdruk voor 2023 berekend. Onze CO2-voetafdruk wordt jaarlijks berekend met betrekking tot ons CO2-beheersysteem (CO2-prestatieladder)

We brengen onze CO2-uitstoot in kaart die voortkomt uit:
scope 1: verwarming en fossiele brandstoffen wagenpark,
scope 2: elektriciteit (kantoren maar ook elektriciteit van het opladen van uw bedrijfsauto)
scope 3: zakelijke reizen (bijv. reizen per vliegtuig, reizen per trein, … anders dan bedrijfsauto’s)

Uit deze resultaten weten we welke activiteiten het grootste aandeel van onze totale uitstoot vormen en waar we dan de meest effectieve maatregelen kunnen nemen om onze uitstoot te verminderen .

Carbon footprint 2023

De totale CO2-voetafdruk van 2023 van al onze zes kantoren was gelijk aan 480 ton CO2. Dit komt overeen met de jaarlijkse gemiddelde CO2-opname door 20.000 bomen. 

Een totale afname van 28 ton CO2 vergeleken met 2022!

Net als de voorgaande jaren is scope 1 (gas en fossiele brandstoffen wagenpark) de meest vervuilende factor van onze totale CO2-voetafdruk, goed voor 88%.

Als we kijken naar de verdeling per categorie, waren er geen grote verrassingen vergeleken met voorgaande jaren. Een kleine daling van 3% in de uitstoot door verwarming werd vastgesteld, afkomstig van de energie-efficiëntiemaatregelen die in 2023 in het hoofdkantoor zijn geïmplementeerd. We hebben ook zonnepanelen geïnstalleerd in Sint-Niklaas in 2023, wat ook een kleine daling in de totale elektriciteitsuitstoot laat zien, hoewel we in 2023 twee extra kantoren hebben geopend en meer auto’s begonnen op te laden bij de laadinfra in ons hoofdkantoor. Ook zakelijke reizen (uitgezonderd bedrijfsauto’s) namen met 1% toe door een toenemend aantal reizen per trein en vliegtuig.

Scope 1

In totaal is scope 1 geassocieerd met een uitstoot van 421 ton CO2. Met een aandeel van 94% is het fossiele wagenpark nog steeds de grootste uitstootbron binnen scope 1. In totaal komt de CO2-uitstoot die verband houdt met de verwarming van de verschillende locaties van SBE overeen met 25,5 ton (vergeleken met 40 ton in 2021) CO2, waarvan Sint-Niklaas nog steeds het grootste aandeel heeft. 

Het fossiele wagenpark van SBE veroorzaakte in 2023 een uitstoot van 395,87 ton CO2. Het aandeel diesel blijft afnemen (van 45% naar 30%). In 2022 merkten we voor het eerst sinds onze berekeningen een kleiner aandeel uitstoot van dieselauto’s dan van benzineauto’s, een trend die zich in 2023 voortzet.

De totale uitstoot van het fossiele wagenpark daalde met 15%, maar we merkten een toename van het benzineverbruik en de uitstoot (door het toenemende aantal medewerkers en dus bedrijfsauto’s). Om een nauwkeuriger beeld van de cijfers te geven, kijken we daarom naar de evolutie van de uitstoot door de jaren heen per FTE voor onze vergelijkingen van reductiedoelstellingen.

Scope 2

In totaal kan een uitstoot van 40 ton CO2 worden gekoppeld aan elektriciteitsverbruik (scope 2). Deze uitstoot is natuurlijk voornamelijk te wijten aan het verbruik binnen het kantoor in Sint-Niklaas (44% vergeleken met 76% in 2022), maar ook het elektrische wagenpark van de Belgische locaties neemt al een behoorlijk groot aandeel van 35% in (vergeleken met 19% in 2022).

In vergelijking met 2022 is de totale CO2-uitstoot van scope 2 met 2 ton toegenomen (we hebben zonnepanelen geïnstalleerd, maar ook twee kantoren geopend en het aantal elektrische auto’s in ons wagenpark is toegenomen). Kleine kanttekening: Leaseplan kan nog niet alle thuislaadsessies in het laadrapport tonen, dus het werkelijke aandeel van het elektrische wagenpark is waarschijnlijk hoger.

Scope 3

In totaal zijn scope 3 of zakelijke reisactiviteiten geassocieerd met een uitstoot van 18 ton CO2 (tegenover 14 ton in 2022). Binnen deze uitstoot heeft luchtvaart nog steeds het grootste aandeel (79%).

In vergelijking met 2022 is de totale CO2-uitstoot van scope 3 met 4 ton CO2 toegenomen omdat er meer vliegreizen waren, maar ook een toename van 40% in het aantal kilometers dat per trein werd gereisd.

Reductiedoelstellingen

Als we dan kijken naar onze reductiedoelstellingen, zien we in totaal over alle scopes een afname van 14% uitstoot per FTE in 2023 vergeleken met 2022 (2,7 ton CO2 per FTE in 2022) versus 2,3 ton CO2 per FTE in 2023)! In scope 1 hebben we een afname van 16 procent ton CO2 bereikt vergeleken met 2022. Dit komt voornamelijk door het afnemende gasverbruik in ons hoofdkantoor en de toename van het aantal elektrische auto’s in ons wagenpark. Dus we hebben ons reductiedoel voor scope 1 bereikt . 

Scope 2 (elektriciteit) + scope 3 (zakelijke reizen) hadden een totale afname van 6% (0,299 ton CO2 per FTE naar 0,280 ton CO2 per FTE), dus het gestelde doel van 10% werd niet bereikt. Waarschijnlijk omdat de grijze stroom die we kochten (naast de stroom van de zonnepanelen die we opwekken) nog te zwaar weegt in het eindresultaat. Bovendien merkten we een toename van vliegreizen. We moeten hier kijken of het doel voor 2024 haalbaar is.

Opgesplitst per scope ziet dit er als volgt uit: voor scope 2 hebben we een afname van 14% in ton CO2-uitstoot per FTE vergeleken met 2022 bereikt. Maar in scope 3 hadden we een toename van 14% CO2-uitstoot per FTE vergeleken met 2022. 

Het project

Other news

Curious about what is happening within SBE? Or in which projects we are involved? Through these newsitems we will keep you informed about our projects and the ins and outs within SBE.

Discover our scoops
Seine-Schelde sluis Harelbeke engineering SBE #teamsbe #expertsatplay

Questions?

Do not hesitate to contact us, we are happy to help you!

Contact us