Het viaduct Vilvoorde, één van de iconische bruggen van België, maakt deel uit van de Ring rond Brussel (R0) en is gelegen op het grondgebied van de gemeente Vilvoorde en Machelen. Momenteel loopt in opdracht van De Werkvennootschap een project ‘Viaduct van Vilvoorde’ dat bestaat uit de volgende delen:
Doel is het kunstwerk te versterken om een levensduur tot 2078 te behalen en om een bijkomende rijstrook (in beide richtingen) te kunnen voorzien. In het kader van dit project kreeg SBE van De Werkvennootschap de onafhankelijke adviesopdracht toegekend om De Werkvennootschap bij te staan in dit project.
SBE voert vanaf maart 2021 de opdracht Raamovereenkomst voor technische bijstand in het kader van de Design & Build opdracht “Viaduct Vilvoorde” van De Werkvennootschap uit. Voor deze opdracht heeft SBE als onderaannemers: MINT, Royal Haskoning DHV, Sanacon en UGent.
De opdracht heeft betrekking op adviesverlening en bijstand wat betreft de uitvoering van de studiewerkzaamheden en de sanerings- en verstevigingswerken.
Het viaduct werd gebouwd in 1976. De buitenring, het noorddeel en binnenring, het zuiddeel, zijn gescheiden en onafhankelijk van elkaar.
Beiden hebben een breedte van 20 m en zijn opgebouwd uit vier verschillende viaductdelen met een gezamenlijke lengte van ongeveer 1700 m:
Voor het beoordelen van vermoeiingsproblemen bij het viaduct in Vilvoorde en andere soortgelijke kunstwerken voerde SBE in 2018 een studie uit. SBE maakte hiervoor gebruik van onder andere de EE-software Ansys en een in eigen huis ontwikkelde post-processing tool. Het wegdek werd geanalyseerd onder verschillende te beschouwen tijds- en temperatuursafhankelijke parameters zoals bijvoorbeeld de temperatuursafhankelijke belastingsspreiding van de asfaltlagen en tijdsafhankelijke verkeerssimulaties.
Uit deze studie is een inzicht bekomen van de rekenkundige (rest)levensduur van het orthotrope rijdek en zijn aansluitingen van de consoles en dwarsdragers op het lijf van de kokerligger. Zo blijken er details in het rijdek over hun rekenkundige limiet te zitten. Op basis van deze resultaten konden gerichte vervolgstappen voorgesteld en ondernomen worden om de toestand te verbeteren.
Bovenop deze studie van de rekenkundige (rest)levensduren van het orthotrope rijdek dienden alle viaductdelen (boven- en onderbouwen) bestudeerd te worden conform huidige normering en eisen van vandaag.
Van Antwerpen tot India, SBE zet overal ter wereld stappen in vooruitgang en vernieuwing. Hieronder vind je een selectie van onze meest recente projecten.
Benieuwd naar wat er beweegt binnen SBE? Of bij welke projecten we betrokken zijn? Via dit nieuws houden we jullie op de hoogte van onze projecten en het reilen en zeilen binnen SBE .