In het Gentse havengebied wordt de oude Meulestedebrug over het Kanaal Gent-Terneuzen vervangen. Om het kruispunt van de N456 en N458 vlotter te maken, is er gekozen om twee nieuwe bruggen vlak naast elkaar te leggen. Zo komen er in totaal 5 rijstroken. Hiervoor zijn er in de ruimere omgeving meerdere aanpassingen aan de weg nodig.
De nieuwe Meulestedebrug wordt een tweelingbrug. Dit wil zeggen dat de brug bestaat uit twee beweegbare bruggen die vlak naast elkaar worden gebouwd. De ene brug zal twee rijstroken tellen, de andere drie. Op die manier kan de bestaande brug grotendeels in gebruik blijven tijdens de bouw van de nieuwe noordelijke brug. Beide bruggen kunnen elk afzonderlijk open. Bij toekomstige onderhouds- en herstellingswerken kan het verkeer in beide rijrichtingen over één brug geleid worden. De twee bruggen worden elk uitgerust met een gemengd fiets- en voetpad. De wegenis wordt aangepast aan de nieuwe brug. Zo krijgt het drukke kruispunt meer capaciteit. De riolering is aan vervanging toe en wordt in één adem mee aangepakt. Op rechteroever wordt er een nieuwe fietsonderdoorgang langsheen het kanaal gebouwd onder de nieuwe Meulestedebrug door. Zo bekomt men een conflictvrije fietsas en een veilige aansluiting met het bovenlokaal functioneel fietspad. Voor dit project moeten ook de kademuren worden aangepast aan de nieuwe situatie en wordt een technische ruimte gerealiseerd die de technieken voor de bediening van de bruggen huisvest.
Gedurende een week, van 20 tot en met 28 september 2023, werd de nieuwe noordelijke brug van de Meulestedebrug succesvol geplaatst door Artes Depret, Victor Buyck Steel Construction en Besix Unitec.
Deze brug bestaat uit drie verschillende brugdelen die afzonderlijk ingevaren en ingehesen zijn. Het beweegbare brugdeel is eerst op tijdelijke ondersteuningen geplaatst en gevuld met stalen ballastelementen en gietmortel.
Vervolgens zijn zowel het vaste brugdeel op linker- als rechteroever op hun plaats gehesen. Na het monteren van de draai-as en het plaatsen van de oplegtoestellen, zijn de vijzels gekoppeld. Een precisiewerk, want bij een basculebrug moet het werkelijke gewicht van de brug de theorie zo goed mogelijk benaderen. Tussen elke montagestap vond daarom een weging en berekening plaats zodat de brug perfect op zijn plaats ligt.
De volgende maanden wordt de brug nog uitvoerig getest: het is voor de gewone weggebruiker nog even wachten tot voorjaar 2024 om de brug in gebruik te nemen.
De plaatsing van het eerste beweegbare brugdeel van deze tweelingbrug levert enkele spectaculaire beelden op:
Van Antwerpen tot India, SBE zet overal ter wereld stappen in vooruitgang en vernieuwing. Hieronder vind je een selectie van onze meest recente projecten.
Benieuwd naar wat er beweegt binnen SBE? Of bij welke projecten we betrokken zijn? Via dit nieuws houden we jullie op de hoogte van onze projecten en het reilen en zeilen binnen SBE .