Overal in Vlaanderen wordt fors geïnvesteerd in nieuwe fietssnelwegen. Voor de aanleg van de fietssnelweg F7 tussen Gent en Waregem diende een missing link in Deinze te worden ontworpen, tussen de Veloweg en de Sint-Hubertstraat met de ongelijkgrondse kruising van de Volhardingslaan als sluitstuk. Dankzij een geïntegreerde totaalaanpak tussen bouwtechnisch ontwerp, architectuur, procesbegeleiding en expertise rond vergunningen was SBE de ideale partij om deze nieuwe landmark tot een goed einde te brengen.
De Jacques Roggebrug voorziet in een ongelijkgrondse kruising van de gewestweg N35 Volhardingslaan voor de fietssnelweg F7. Het volledige project bestaat eigenlijk uit
Het tracé omvat drie fietsbruggen die beantwoorden aan eenzelfde vormentaal. In de startnota werd er voor gekozen om de borstweringen van de bruggen constructief te laten meewerken, om zo tot een eenvoudig, slank, transparant en licht ontwerp te komen. De bruggen worden opgebouwd uit een stalen U-profiel met perforaties in de borstwering die zorgen voor een speels uitzicht. Onderzoek werd gedaan naar een patroon dat eenvoudig is en de logica van het krachtenverloop in de flenzen volgt. Het toppunt van een samenwerking tussen techniek en vorm!
Voor de fietsbrug over de Volhardingslaan wordt de totale overspanning van 35 meter gehalveerd door het plaatsen van een centrale pijler in de middenberm van de N35. Met een gevorkte, betonnen kolom wordt opnieuw voor een eenvoudige en hedendaagse vormgeving gekozen die de logica van het krachtenverloop in die pijler volgt.
De inpassing van het geheel van fietsbruggen en aanrijhellingen in de directe omgeving vormde een extra uitdaging, zowel ruimtelijk en bouwtechnisch. De beperkt beschikbare ruimte en de ligging naast de spoorweginfrastructuur vergde een goed doordachte oplossing die stabiliteitstechnisch de spoorwegexploitatie niet in gedrang brengt en die aandacht heeft voor inkijk in private woningen, het groene karakter van de omgeving en de veiligheid en het comfort van de fietsers.
Door het samenspel van de 3 bruggen ontstaat er een conflictloos segment van anderhalve km fietssnelweg vanaf het station van Deinze tot aan de Tonnestraat. Over dit hele segment is er bijzondere aandacht besteed aan de aantakkingen van het onderliggend bovenlokaal en lokaal fietsnetwerk. Zo zijn de bruggen over de Velostraat en de Sint-Hubertstraat initieel geen onderdeel van de opdracht. De aandacht voor het onderliggend netwerk heeft er echter toe geleid om ook deze twee fietsstraten ongelijkgronds kruisen en heuse fietsaansluitingscomplexen te voorzien een fietssnelweg waardig. Het resultaat is een ambitieuze, goed geïntegreerde, comfortabele en aantrekkelijk sluitstuk voor de F7 fietssnelweg.
Op 31 mei, werd de Jacques Roggebrug in Deinze officieel geopend in het bijzijn van onder andere Vlaams minister Lydia Peeters, directeur-generaal van het IOC Christophe De Kepper, burgemeester van de Stad Deinze Jan Vermeulen en gedeputeerde van de Provincie Oost-Vlaanderen Riet Gillis. Deze inhuldiging vormt tevens het startschot van het jaarlijkse fietscongres dat dit jaar in Deinze werd georganiseerd.
SBE stond in opdracht van de Provincie Oost-Vlaanderen, de Vlaamse Overheid, de stad Deinze en Infrabel in voor de volledige ontwerp- en studieopdracht van de fietsbruggen en de fietssnelweg. Vanaf de eerste schetsen naar realistische 3D visualisaties tot de opvolging der werken werd nauw samengewerkt tussen de verschillende disciplines binnen team SBE en de opdrachtgevers. Deze samenwerking heeft geleid tot een kwalitatief sluitstuk voor de fietssnelweg F7 tussen Gent en Kortrijk.
Van Antwerpen tot India, SBE zet overal ter wereld stappen in vooruitgang en vernieuwing. Hieronder vind je een selectie van onze meest recente projecten.
Benieuwd naar wat er beweegt binnen SBE? Of bij welke projecten we betrokken zijn? Via dit nieuws houden we jullie op de hoogte van onze projecten en het reilen en zeilen binnen SBE .