Bestel hier de gratis ‘Inspiratiegids 2024’,
en geniet van meer dan 150 pagina’s aan kunstwerken en landschappen van SBE, Urbanisme & Infra.

Ontmoet Maxime

Project Engineer in Team Ruimte, Sint-Niklaas

Maxime studeerde in de zomer van 2022 af en startte in oktober bij SBE.

 

Ontdek hier zijn verhaal:

Zoektocht

Afgelopen zomer begon mijn zoektocht naar een eerste job. Deze zoektocht liep niet meteen van een leien dakje. Eerst zocht ik vooral via specifieke jobsites zoals VDAB, Jobat,… en zo kwam ik in aanraking met enkele bureaus die rond milieu werken. Het leken mij op het eerste gezicht interessante bedrijven die leuke projecten hadden, maar tijdens de gesprekken viel me op dat de projecten niet zó uitdagend waren of dat de sfeer tegenviel. Toen mijn vrienden zeiden dat ik eens via LinkedIn moest jobhunten, ben ik bij SBE terechtgekomen. SBE had namelijk een vacature als projectingenieur Urbanisme en Wegontwerp openstaan. Een beetje opzoekwerk later leerde me dat hier vooral grote infrastructuurprojecten worden gerealiseerd en dat het een gezellig en warm bureau leek, dicht bij het station van Sint-Niklaas. Enkele projecten kende ik ook, zoals de Jacques Roggebrug in Deinze & het project aan de Meulestedebrug in Gent.

Na dit opzoekwerk besloot ik een motivatiebrief te schrijven waarin ik mezelf kort beschreef, aangaf dat ik enkele projecten al langer ken en dat ik graag zou meewerken aan soortgelijke projecten in de toekomst. Door een persoonlijke touch te geven en een connectie met SBE te maken, hoopte ik een kans te krijgen op een verkennend gesprek. Enkele dagen nadien kreeg ik antwoord van SBE, er kwam een gesprek, spannend! Voor dit gesprek besloot ik mezelf niet te veel stress te bezorgen en ook zelf een aantal vragen voor te bereiden, zodat ik een beter beeld kreeg van hoe de onderneming werkt, hoe een doorsnee werkdag eruit ziet, en wat mijn rol zou kunnen zijn. Na dit gesprek kreeg ik al snel een uitnodiging voor een tweede gesprek. Enkele dagen hierna kwam het verlossende nieuws dat er wederzijdse interesse was, wat een opluchting! Eindelijk kon het echte werk beginnen…

Aan de slag

Op mijn eerste werkdag viel het me meteen op hoe hartelijk en verwelkomend mijn collega’s naar mij toe waren. In mijn ogen was iedereen die ik tegenkwam sociaal en begon spontaan een gesprekje.

Er werd me gezegd dat de dag nadien een ‘Let’s Talk’ gepland stond, een ‘Let’s what?’ dacht ik eerst, maar achteraf gezien was dit een geschenk uit de hemel. Ik leerde er veel mensen op een informele manier kennen, wat het ijs brak en hielp om me te integreren tussen al die nieuwe gezichten. De weken nadien leerde ik de projecten kennen waarrond we werken en begon het pas écht.

Wat leuk is aan werken bij SBE is dat we de vrijheid krijgen om in projecten onze eigen accenten te leggen. Wat me wel opvalt is dat elke dag anders is.

Tot op vandaag leer ik tijdens het werken nog elke dag iets bij, vb. over de verschillende programma’s zoals Autocad, Illustrator, InDesign,… en begin ik dagelijks mijn plan te kunnen trekken. Ik hoop dan ook te groeien binnen SBE zodat ik later mijn skills kan delen met nieuwe werknemers. Wat leuk is aan werken bij SBE is dat we de vrijheid krijgen om in projecten onze eigen accenten te leggen. Zo had ik voor het Kerstverlof mijn eerste functioneringsgesprek. Er werd me gevraagd wat mijn mening was over de  aanpak van projecten. Ik gaf aan dat ik mijn thesis schreef over het stedelijk hitte-eilandeffect, en dat dit mijn inziens nog te weinig aan bod komt in de projecten. Tom en Guillaume (die het functioneringsgesprek uitvoerden) gaven aan dat ik dit gerust  mag betrekken bij projecten, ook al werk ik er niet aan mee.

Dit geeft me het gevoel dat ik als gelijkwaardig word beschouwd aan collega’s die veel meer expertise hebben dan mij, wat me helpt om snel(ler) te groeien en snel(ler) bij te leren.

Wat me wel opvalt is dat elke dag anders is. Dagelijks zijn er nieuwe insteken op projecten of werk je met andere mensen samen. Tegenwoordig werk ik op twee projecten: de publieke private samenwerking ’80 bruggen’ waarbij er over Vlaanderen 80 bruggen dienen gerenoveerd te worden en het project ‘Fietstunnel The Loop’ in Gent. Bij het eerste project leer ik veel bij over technisch tekenen en hoe kaarten moeten gemaakt worden, in het laatste project leer ik vooral veel bij over de harde realiteit van het plannen. Op school leer je niet hoe moeilijk het is om tussen verschillende partijen een consensus te vinden.

Naast de uitdagende projecten valt het me op dat alle collega’s heel sociaal en aangenaam zijn om mee samen te werken. Die toffe werksfeer zorgt ervoor dat ik ’s morgens met veel plezier opsta om de trein naar Sint-Niklaas te nemen, en dat de dagen en weken voorbij vliegen. Ik hoop dat ik nog lang bij SBE mag vertoeven en ondertussen een échte Expert at Play word.

Als ik de klok kon terugdraaien zou ik zeker opnieuw voor SBE kiezen!

Ook zin om deel uit te maken van Team SBE?

Geïnspireerd geraakt door het verhaal van Maxime? Aarzel niet om ons te contacteren!

Solliciteer nu

Benieuwd naar onze projecten?